Rovčanin: DPS nastavio sa grčevitom odbranom kontrole Javnog servisa

"Očuvanje vlasti svim mogućim sredstvima jedini je cilj DPS-a, zbog koga će, očigledno, žrtvovati i interese građana i evropsku budućnost države"
588 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora
Nikola Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora

Izborom novog Savjeta RTCG, DPS se oglušio o kritike iz Izvještaja Evropske komisije i nastavio sa grčevitom odbranom kontrole Javnog servisa, ocijenio je portparol Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin.

Naveo je i da će ovakvim postupkom, "nepovjerenje javnosti u nacionalni Javni servis" biti nastavljeno i produbljeno.

Glasovima vladajuće koalicije juče je u Skupštini izabrano osam članova Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG), a naknadno će biti imenovan još jedan, kojeg će predložiti nevladine organizacije iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda. "Jednoglasna podrška listi kandidata na Administrativnom odboru Skupštine Crne Gore, bila je jasan znak dominantnog kadriranja po svojoj mjeri i u interesu politike DPS-a. Skupština je juče, kao što se i očekivalo, zanemarila upozorenja dijela NVO sektora na brojne nezakonitosti u postupku izbora pojedinih članova, što dodatno objašnjava politizaciju cjelokupnog postupka. Evropska komisija je u posljednjem Izvještaju nedvosmisleno izrazila svoj stav da su političke intervencije u rad nacionalnog Javnog servisa razlog za ozbiljnu zabrinutost", naveo je Rovčanin.

Dodaje i da "borba za očuvanje političke kontrole" Javnog servisa uprkos jasnim upozorenjima najuticajnijih evropskih zvaničnika, "potvrđuje da DPS ne smije da odustane od svojih poluga za izborne zloupotrebe, pa makar i ugrozio put Crne Gore ka EU".

"Očuvanje vlasti svim mogućim sredstvima jedini je cilj DPS-a, zbog koga će, očigledno, žrtvovati i interese građana i evropsku budućnost države. Stav Demokratske Crne Gore po pitanju izbora Savjeta nacionalnog Javnog servisa je da se mora iznaći rješenje za potpunu depolitizaciju ovog organa, koji treba da bude oslobođen spoljnih političkih uticaja, bilo od opozicije ili od pozicije. Nakon posljednjih poteza, sasvim je jasno da bez smjene vlasti, nema slobodnog nacionalnog Javnog servisa", zaključio je Rovčanin.

Bonus video: