Rajzing Rajnke: Istražiti aferu "Koverat", političari treba da slušaju građane

"Ako postoji kršenje zakona, oni moraju primijeniti zakon ravnomjerno i jednako prema svima, poručila je ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke
2231 pregleda 5 komentar(a)
Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 22.06.2019. 12:05h

Mirni protesti su legitimno sredstvo javnog izražavanja u svim demokratskim društvima. Izabrani političari treba da slušaju građane i okupljaju se u parlamentu kako bi odgovorili na zabrinutost građana. I dalje podstičem sve izabrane zvaničnike da rade u parlamentu u ime naroda. Što se tiče afere "Koverta", vlasti imaju odgovornost da istraže te navode. Ako postoji kršenje zakona, oni moraju primijeniti zakon ravnomjerno i jednako prema svima, poručila je ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

U intervjuu za "Dan" ona je kazala i da Sjedinjene Države presudu Višeg suda u slučaju "državni udar" vidi "kao korak naprijed za vladavinu prava u Crnoj Gori".

"Crnogorsko pravosuđe pokazalo je profesionalnost u ovom ozbiljnom i složenom slučaju. Slučaj je razotkrio pokušaj ruskih aktera da destabilizuju nezavisnu evropsku državu neposredno prije pristupanja NATO-u. Prvostepeni sud osudio je 13 osoba, uključujući dva ruska oficira GRU, za učestvovanje u pokušaju terorizma i zavjeri protiv Vlade uoči parlamentarnih izbora 2016. godine. Pokušaji potkopavanja demokratije i ometanja izbora u suverenim zemljama su neprihvatljivi.Crnogorsko pravosuđe sada mora da nastavi da se dograđuje na ovom iskustvu kako bi ojačalo vladavinu prava, a Sjedinjene Države će nastaviti da pružaju stručnu pomoć u tom procesu".

Rajzing Rajnke je podsjetila da je EU jasno stavila do znanja da Crna Gora mora da učini više na iskorjenjivanju korupcije, u borbi protiv organizovanog kriminala i suzbijanju napada na novinare.

"Sjedinjene Države dijele tu ocjenu i mi aktivno sarađujemo s vladinim i nevladinim akterima kako bismo postigli te ciljeve. Ove godine, na primjer, američka ambasada će potrošiti oko 3,7 miliona dolara za podršku programima usmjerenim na te oblasti. Konačno, pravosuđe treba da stekne povjerenje javnosti primjenom zakona jednako prema svima, bez obzira na njihovo ime, položaj ili političku pripadnost. Efikasne istrage koje vode ka jasnim presudama povećaće povjerenje u pravosuđe. To zaslužuju crnogorski građani, a to je i cilj našeg ulaganja u pravosuđe. Slično tome, druge institucije, poput Agencije za sprečavanje korupcije, moraju se pridržavati visokih standarda transparentnosti i jednake primjene zakona bez političkog uticaja. Istovremeno, civilno društvo i mediji moraju imati konstruktivnu ulogu u tom procesu. Isuviše je lako slikati pejzaž cinizmom i potpisati sopstveni poraz. Često kažemo za Sjedinjene Države, kao zemlju, da su "radovi i dalje u toku"; isto se može reći i za Crnu Goru. Samo kroz naporan rad i predanost svih aktera Crna Gora može postići napredak".

Upitana da prokomentariše brojne nerasvijetljene napade na novinare, prije svega ubistvo Duška Jovanovića, i pokušaje ubistva Olivere Lakić i Tufika Softića, Rajzing Rajnke je kazala da su akti nasilja protiv novinara, kao što su ubistvo vlasnika i glavnog urednika "Dana" Duška Jovanovića i drugi napadi na novinare, kategorički neprihvatljivi.

"Vlasti moraju riješiti te slučajeve i dovesti počinioce pred lice pravde. Jednako važno je i da visoki zvaničnici i drugi politički i civilni akteri prepoznaju važnu ulogu medija. Ti lideri imaju odgovornost svojom riječju i djelima da podstiču bezbjedno okruženje za novinare. Želim da vidim da Crna Gora postane mjesto gdje novinari mogu da obavljaju svoj posao bez straha za ličnu bezbjednost. Isto tako, mediji moraju da zasluže povjerenje javnosti praktikujući odgovorno i na činjenicama zasnovano novinarstvo. Mediji ne bi trebalo da doprinose političkoj polarizaciji nego da obezbijede forum za zdrav, demokratski diskurs", kazala je ona.

Bonus video: