ASK: Tri politička subjekta obavijestila o otvaranju računa za kampanju za predsjedničke izbore

"Savjet je inicirao da se u najkraćem roku sprovedu aktivnosti kontrole i nadzora po osnovu otpisa dugovanja za električnu energiju, utrošenu vodu, čistoću i dr., kod javnih preduzeća čiji su osnivači lokalne samouprave, i da se te aktivnosti uključe u Plan teresnkih kontrola", kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Ažurirano: 16.03.2018. 15:14h

Agenciju za sprječavanje korupcije (ASK) tri politička subjekta obavijestila su o otvaranju računa za kampanju za predsjedničke izbore koji su zakazani za 15. april, saopšteno je iz ASK-a.

Navodi se da se Savjet ASK na današnjoj sjednici upoznao sa aktivnostima koje je Agencija sprovela u toku kampanje za izbor predsjednika Crne Gore.

Konstatovano je da je Agencija u dosadašnjem dijelu kontrole izvršila sve zakonom propisane obaveze, kao i da je proaktivno djelovala kada je u pitanju transparentnost izbornog procesa i da je neselektivno vršila kontrolu potrošnje dražavnih resursa.

"Savjet je inicirao da se u najkraćem roku sprovedu aktivnosti kontrole i nadzora po osnovu otpisa dugovanja za električnu energiju, utrošenu vodu, čistoću i dr., kod javnih preduzeća čiji su osnivači lokalne samouprave, i da se te aktivnosti uključe u Plan teresnkih kontrola", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je zakonskih obveznika u toku kampanje 1.137, odnosno 428 budžetskih jedinica na državnom i lokalnom nivou, 709 državnih organa, organa državne uprave, lokalne samouprave, javnih preduzeća, javnih ustanova, državnih fondova i privrednih društava čiji je osnivač i/ili većinski ili djelimični vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave.

Prema podacima Agencije, planirane su 44 kontrole u 12 opština (199 budžetskih jedinica), 22 obrazovne ustanove i deset organa vlasti.

"Od tog broja, izvršena je kontrola četiri lokalne samouprave, deset obrazovnih ustanova i jednog organa vlasti, a dato je 60 mišljenja o obavezama u postupanju u toku izborne kampanje, od kojih su se najviše, 42 odnosila na zapošljavanje u toku izborne kampanje", kazali su iz ASK-a.

Navodi se da su objavljene analitičke kartice za sva 424 obveznika, da su svi obveznici dostavili petnaestodnevne izvještaje, a kontrolom je utvrđeno da nije bilo nepravilnosti.

Iz ASK su rekali d je izvršena kontrola kompletne dokumentacije koja se odnosi na zapošljavanje, gdje nijesu konstatovana kršenja Zakona.

Ističe se da je, kad se uzme u obzir produženje već postojećih ugovora na određeno zaključenih prije početka, odnosno tokom izborne kampanje ukupan broj novozaposlenih lica u izbornoj kampanji 450.

Navodi se da su u skladu sa Planom kontrole i nadzora, ovlašćeni službenici ASK posebno kontrolisali i deset obrazovnih ustanova u dijelu zapošljavanje u izbornoj kampanji i u ranijem periodu.

"I izradili analizu zapošljavanja i angažovanja lica u periodu septembar 2017 - januar 2018. i nije utvrđeno povećanje broja zaposlenih, kako u periodu koji je prethodio raspisivanju izbora, tako i u periodu izborne kampanje", navodi se u saopštenju.

Iz ASK-a su kazali da su do sada tri politička subjekta obavijestila Agenciju o otvaranju računa.

"U dosadašnjim izvještajnim periodima nije bilo podnijetih izvještaja o prilozima pravnih i fizičkih lica", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su sjednici demantovani navodi da je Agencija, shodno Pravilima o radu koje je ukinuo Ustavni sud u januaru, neustavno vodila evidencije bankarskih podataka javnih funkcionera.

Konstatovano je da Agencija nije vodila takvu evidenciju, i da dostavljani podaci nijesu dodatno obrađivani, niti trajno čuvani.

Bonus video: