DF: Administraciji SAD nije bilo strano da se posredstvom ruskih oligarha miješa u unutrašnje stvari Srbije i Crne Gore

"Izjava ambasadorke SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke da su "pokušaji potkopavanja demokratije i ometanja izbora u suverenim zemljama neprihvatljivi" kao da se odnosi na juče objavljeni transkript razgovora iz 2005. godine između Milana Roćena i Olega Deripaske u kom se od Deripaske traži da lobira kod SAD da se umješa u unutrašnje stvari u tada suverenoj Srbiji i Crnoj Gori i potpomogne crnogorske separatiste"
2642 pregleda 4 komentar(a)
Kovačević, Foto: DF
Kovačević, Foto: DF

Demokratski front (DF) poručio je danas ambasadorki Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke da administraciji SAD nije bilo strano da se posredstvom ruskih oligarha miješa u unutrašnje stvari Srbije i Crne Gore

"Izjava ambasadorke SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke da su "pokušaji potkopavanja demokratije i ometanja izbora u suverenim zemljama neprihvatljivi" kao da se odnosi na juče objavljeni transkript razgovora iz 2005. godine između Milana Roćena i Olega Deripaske u kom se od Deripaske traži da lobira kod SAD da se umješa u unutrašnje stvari u tada suverenoj Srbiji i Crnoj Gori i potpomogne crnogorske separatiste", navodi se u saopštenju DF koje potpisuje Marko Kovačević, portparol Nove srpske demokratije.

Rajnke je u intervjuu za "Dan" rekla da su pokušaji potkopavanja demokratije i ometanja izbora u suverenim zemljama su neprihvatljivi, kao i da crnogorsko pravosuđe sada mora da nastavi da se dograđuje na ovom iskustvu kako bi ojačalo vladavinu prava, a Sjedinjene Države će nastaviti da pružaju stručnu pomoć u tom procesu.

Portal IN4S je juče prenio audio snimak, najvjerovatnije nastao 2005. godine u kome razgovaraju Milan Roćen, tada u funkciji ambasadora Državne zajednice Srbije i Crna Gora u Moskvi i ruski milijarder Oleg Deripaska, nekadašnji kupac i vlasnik Kombinata aluminujuma u Podgorici. U navodnom razgovoru , Roćen izražava zabrinutost zbog pritiska Evrope na rukovodstvo Crne Gore. Tadašnji ambasador SCG u Moskvi, moli ruskog tajkuna da iskorisi svoj uticaj na kanadskog milijardera Pitera Manka, kako bi on izlobirao odgovarajuće referendumske uslove kod Amerikanaca, odnosno Kontakt grupe.

"Iako je ambasadorka pokušala da kritikuje Rusiju i njeno navodno mješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, jučerašnje pojavljivanje transkripta razgovora između Roćena i Deripaske je pokazalo da upravo administraciji SAD nije bilo strano da se posredstvom ruskih oligarha miješa u unutrašnje stvari suverenih država. Takođe ne treba zaboraviti činjenicu da je visoki funkcioner Stejt Departmenta Brajan Hojt Ji, deset dana pred parlamentarne izbore 2016. godine bio u posjetu Crnoj Gori i pokušao da unaprijed sastavi Vladu od onih političkih činilaca koje je SAD favorizovao i tako se direktno umješao u unutrašnje stvari Crne Gore", piše u saopštenju DF.

U saopštenju se dodaje da Rajnke kao i svi njeni prethodnici ne vodi računa ni o demokratiji ni o ljudskim pravima u Crnoj Gori već isključivo o interesima njene zemlje i ona afirmiše u Crnoj Gori samo one elemente koji su spremni da služe tim interesima.

"Zbog toga i nije čudo da ima riječi hvale za montirane političke procese koji se vode protiv Demokratskog fronta zato što niko sa strane nema na nas uticaj i jer se rukovodimo samo interesima Crne Gore i njenog naroda. Demokratski front nikada neće voditi servilnu politiku prema bilo kome već će uvijek ostati na braniku naroda i tradicionalne Crne Gore", zaključuje se u saopštenju DF.

Bonus video: