Obradović: Zakonska eliminaciona odredba je za DPS još jedno mrtvo slovo na papiru

"Osuđenom za nanošenje teških tjelesnih povreda povjereno da brine o starim licima. Onima koji su zloupotrebili službeni položaj povjereni su uprava i finansije, a oni koji su osuđeni za nasilničko ponašanje imenovani su čak i na poziciju predsjednika Opštine", rekao je Obradović
1006 pregleda 0 komentar(a)
Obradović, Foto: Demokratska Crna Gora
Obradović, Foto: Demokratska Crna Gora

Zakonska eliminaciona odredba, koja propisuje da javni funkcioner ne može biti izabran ili imenovan na funkciju ukoliko je pravosnažno osuđen za izvršenje krivičnog djela, za Demokratsku partiju socijalista (DPS) je očito samo još jedno mrtvo slovo na papiru, saopštio je danas Novica Obradović, sekretar Kluba poslanika Demokratske Crne Gore.

"To potvrđuju novi slučajevi imenovanja na najodgovornije funkcije lica koja pored radnog staža imaju u prikrivenoj biografiji osuđujuće presude za učinjena krivična djela. Tako se u javnosti periodično pojavljuju novi slučajevi, počev od najsvježijeg, Srđana Dragomanovića, preko osuđenih u aferi "Snimak" koji upravljaju Opštinom Pljevlja, zatim Lekovića iz Herceg Novog, pa sve do slučaja Naila Drage u Centru za kulturu Ulcinj", istakao je Obradović.

Pravosnažno osuđeni za nanošenje teških tjelesnih povreda, kojem se sudi i za ugrožavanje sigurnosti predsjedniku Opštine Kotor, Srđan Dragomanović više od godinu na čelu je Doma starih Grabovac i radi sa jednom od najranjivijih kategorija stanovništva.

"Dosadašnji slučajevi poznati javnosti imaju i kvalifikovani oblik, jer su u pitanju krivična djela koja ih čine potpuno nedostojnim za vršenje javne funkcije. Tako je osuđenom za nanošenje teških tjelesnih povreda povjereno da brine o starim licima. Onima koji su zloupotrebili službeni položaj povjereni su uprava i finansije, a oni koji su osuđeni za nasilničko ponašanje imenovani su čak i na poziciju predsjednika Opštine", rekao je Obradović.

On je kazao i da je crnogorski državni aparat očigledno pun osuđenih, što svakako korespondira i što se očekuje od vlasti koja je u svom temelju kriminalna.

"Ovakvim ponašanjem DPS stavlja pod noge pravni sistem države i upozorenja Evropske komisije, samo da bi ostvario uskostranačke interese i nagradio partijske vojnike", poručio je Obradović.

Sekretar kluba poslanika Demokrata je naveo i da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na ovim primjerima pokazuje da mu je i osuđeni partijski kadar preči od interesa građana i evropske budućnosti države.

"Takođe, da bi se svi ovakvi slučajevi objelodanili, baza kaznene evidencije Ministarstva pravde, treba da se uporedi sa bazom javnih funkcionera Agencije za sprečavanje korupcije. Uvjereni smo da bi na takav način isplivalo na desetine prikrivenih slučajeva. Međutim, takva namjera ne postoji. Imajući u vidu dosadašnju praksu, u kojoj direktor Agencije za sprečavanje korupcije svojim rješenjima čak pravda i daje legitimitet tim licima da nastave sa vršenjem funkcije. Tako je Radonjić u jednom slučaju naveo da osuđeni funkcioner ima pravo da vrši funkciju, jer mu nadležni sud u presudi nije izrekao mjeru zabrane vršenja funkcije. Dakle, zatvoreni krug Đukanović - Pažin – Radonjić - Medenica za sve što je suprotno interesima DPS-a iznalazi opravdanja, ma koliko ona bila suprotna zakonima, javnom interesu i Izvještaju Evropske komisije", zaključio je Obradović.

Bonus video: