Bošković: Iskreno se nadam da će Rusija poštovati Sporazum, čitav svijet ide prema miru

"Sami znate da Crna Gora kao jedna od najmanjih subjekata ove Alijanse odgovorno ispunjava i svoje obaveze i u razgovorima sa našim partnerima, prije svega iz regiona, kao što su Slovenija, Hravtska i Albanija, a zatim i sa globalnim partnerima"
4327 pregleda 18 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Miloš Rudović
Predrag Bošković, Foto: Miloš Rudović

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da je NATO danas spreman da odgovori mnogo brže na izazove nego što je bio prije nekoliko godina.

"Ono što mogu reći da zaključci koji su usvojeni govore u prilog tome da je danas situacija o spremnosti snaga u odnosu na ono što je bilo prije nekoliko godina značajno unaprijeđena i to je ono što je možda i najvažniji podatak da je NATO danas spreman da odgovori mnogo brže, sa mnogo većim kapacitetima nego što je to bilo u nekom prethodnom periodu," kazao je ministar odbrane ministar poslije sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO u Briselu. Ministar je ocijenio da je dvodnevni sastanak ministara odbrane završen veoma uspješno, obzirom da su na njemu, kako je kazao, razmotirili veliki broj pitanja od interesa za Alijansu kao i značajan broj izazova koji su postavljeni pred samu Alijansu.

"Takođe smo razgovarali i o pitanjima koja se tiču prije svega izazova na nekim drugim područjima koja se do sada nisu pojavljivala kao područja koja mogu izazvati određene nestabilnosti. Saglasni smo se da se na to mora obratiti pažnja kako se ne bi uzurpiralo mir i stabilnost kako Evrope tako i evroatlantske zajednice. I mislim da je ovo dobar jedan sastanak pred Samit koji će se održati u decembru, jer su poruke koje su danas definisane zaista ohrabrujuće i mislim da je danas jasanije da čitav svijet ide ipak prema miru a manje prema nastabilnosti".

Na pitanje "Vijesti" da li vjeruje da će se Rusija do 2. avgusta vratiti poštovanju Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), ministar je kazao kako se nada da hoće.

"Ja se iskreno nadam da će Rusija poštovati taj Sporazum, koji praktično više od decenije ne poštuje, da nova trka u naoružanju se neće uspostaviti na globalnom nivou. Ono što je cilj NATO alijanse jeste da se poštuje taj Sporazum i upravo se smanji potreba za raketama srednjeg dometa, bilo konvencionalnim bilo nuklearnim. Ono što je naš cilj jeste da zajednički pratimo situaciju da vidimo kakav će biti odgovor Rusije do 2. avgusta", kazao je novinarima u Briselu.

Ministar odbrane je kazao i da nema niakkvih novih informacija koje se tiču učešća Vojske Crne Gore u trening misiji u Iraku.

"Razmatramo situaciju. Sami znate da Crna Gora kao jedna od najmanjih subjekata ove Alijanse odgovorno ispunjava i svoje obaveze i u razgovorima sa našim partnerima, prije svega iz regiona, kao što su Slovenija, Hravtska i Albanija, a zatim i sa globalnim partnerima, prije svega SAD, razgovaramo o mogućnostima na koji način odgovoriti potrebama da se mi, koji je obezbijeđen u Iraku, i zadrži i na duže staze," istakao je on.

Na pitanje "Vijesti" da li je u međuvremenu donijeta konačna odluka za oklopna vozila, ministar je kazao da još nije ali da očekuje da ona bude donijeta do kraja ljeta.

"Još uvijek nije donesena konačana odluka. Svakako smo u završenoj fazi. Već do kraja ljeta nadam se da ćemo imati konačnu odluku po tom pitanju."

Bonus video: