Marković: Crna Gora pouzdano napreduje ka EU

On je to kazao na konferenciji koju je povodom sedam godina pregovora sa EU, organizovao CGO.
1791 pregleda 17 komentar(a)
Marković, Foto: Boris Pejović
Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.06.2019. 17:21h

Premijer Duško Marković kazao je da je EU u posljednjih 10 godina u region uložila više od osam milijardi eura, ali da poruke o tome ne dolaze do građana.

On je to kazao na konferenciji koju je povodom sedam godina pregovora sa EU, organizovao CGO.

Marković je poručio da poruke o ulaganjima EU treba da dolaze iz vrha EU ali i od onih koji sprovode te projekte.

Marković je istakao da je Evropska komisija konstatovala da je Crna Gora ostvarila poćetni bilans rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou i nekih oblasti u borbi prptov organizovanog kriminala.

Marković je kazao da je posebno zadovoljan što su efekti reforme sve vidljiviji u praksi. Kazao je i da će se vlada fokusirati na oblasti za koje su iz EK kazali da su potrebni dodatni napori.

Marković je kazao da Crna Gora pouzdano napreduje ka EU i da je to posebno pregnuće cijele administracije.

Premijer je podsjetio da je Crna Gora otvorila 32 od 33 pregovaračka poglavlja, dok su otvaranje posljednjeg već podržale 22 članice EU.

"Danas, prema najnovijim istraživanjima, pristupanje Crne Gore u EU podržava 2/3 građana", rekao je Marković.

Najvažniji politički prioriteti Crne Gore su, kako je istakao, podudarni ciljevima procesa proširenja.

"Regionalna saradnja, dostizanje evropskih standarda i promovisanje demokratskih vrijednosti i vladavine prava uz ekonomski razvoj", kazao je on.

Uljarević: Izvještaj EK daje ozbiljno poljuljanu sliku crnogorskog kredibiliteta u pregovaračkom procesu

Izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević kazala je da je posljednji Izvještaj EK daje ozbiljno poljuljanu sliku crnogorskog kredibiliteta u pregovaračkom procesu.

„U 28 poglavlja bilježimo ograničen napredak, a za godinu se smanjio broj poglavlja u kojima smo imali dobar napredak“, rekla je Uljarević.

Prema njenim riječima, prosječna ocjena za 33 poglavlja je minimalni napredak, ili brojčano izraženo 3,09.

„Ukratko, daleko je Crna Gora od odlikaša u ovom procesu. Za ovo najveću odgovornost snosi izvršna vlast, kao nosilac procesa pregovora, koji je taj proces stavila iza partijskog i partikularnog interesa“, istakla je Uljarević.

Kako je kazala, ne malu odgovornost imaju i zakonodavna i sudska vlast.

Uljarević je naglasila da proces evropskih integracija ne smije biti proces iznevjerenih očekivanja, i ne smije služiti za prikrivanje nedovoljne unutrašnje posvećenosti reformama.

Ona je rekla da je, nakon ovakvog učinka u prvih sedam godina crnogorskih pregovora, saglasna sa Markovićem da je potreban ozbiljan zaokret.

„On treba da počne suočavanjem sa ogledalom koje nam daje Izvještaj EK. Nakon toga treba da slijedi reorganizacija pregovaračkih struktura i načina rada, ali ne tako što bi se tehnički dio procesa dodatno kontaminirao političkim igrama“, naglasila je Uljarević.

Bonus video: