Orav: Izbori su naredne godine i nešto se tim povodom mora uraditi

Orav je kazao da se nada da će izveštaj Evropske komisije o Crnoj Gori svake godine biti kraći
2999 pregleda 4 komentar(a)
Aivo Orav, Foto: Savo Prelević
Aivo Orav, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.06.2019. 19:06h

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori su naredne godine i nešto se tim povodom mora uraditi, a partije koje su u Briselu predstavile svoj plan sada same ne žele da ga sprovedu, kazao je danas šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav.

On je na konferenciji povodom sedam godina pregovora Crne Gore sa EU, koju je u Podgorici organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO), kazao da je Odbor za dalju reformu izbornih i drugih zakona najbolje mjesto za politički dijalog i istakao da je to poručeno i sa jučerašnjeg sastanka Savjeta za stabilnost i pridruživanje u Briselu.

Orav je kazao da se nada da će izveštaj Evropske komisije o Crnoj Gori svake godine biti kraći.

"Ne kritikujemo da bismo kritikovali već da bismo pomogli", poručio je Orav.

On je je istakao koliko je Crna Gora dobar partner EU kada je u pitanju region i naglasio da se Crna Gora uvijek usklađivala sa vanjskom politikom EU iako joj je zbog toga nekada bilo teško.

Orav je kazao da rasprava da li je izvještaj EK o Crnoj Gori dobar ili loš ne vodi državu u EU, već da se moraju ubijediti članice koje su skeptične da Crnu Goru prime u članstvo.

"Morate ubijediti članicu koja je skeptična. Nije isključeno da u članicama bude referenduma da li da se primi Crna Gora. Mogu reći - hvala ne želimo ovu državu. Mi ukazujemo šta treba popraviti, kazao je Orav.

On je, upitan zasto EU ne podrzava formiranje tehničke vlade u Crnoj Gori, kazao da EU neće govoriti nikome kakvu vladu da pravi. Bili su izbori, poštujemo rezultate, legitimni su postujemo Vladu, rekao je Orav.

Premijer Duško Marković kazao je na istom događaju da je EU u posljednjih 10 godina u region uložila više od osam milijardi eura, ali da poruke o tome ne dolaze do građana.

Bonus video: