SDP sjutra bira liderku

Partija je juče objavila vizuelni identitet, njen generalni slogan sa kojim je išla na predsjedničke i parlamentarne izbore - “Država svima”.
1861 pregleda 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: SDP
Ilustracija, Foto: SDP
Ažurirano: 28.06.2019. 15:11h

Deveti redovni kongres Socijaldemokratske partije (SDP-a), na kome će se birati novi predsjednik partije i Glavni odbor, održaće se sjutra na Cetinju.

Partija je juče objavila vizuelni identitet, njen generalni slogan sa kojim je išla na predsjedničke i parlamentarne izbore - “Država svima”.

Jedini kandidat za lidera partije je Draginja Vuksanović Stanković, poslanica i članica Predsjedništva partije. Ona je ranije rekla da je ponosna na svoju kandidaturu i rekla da je SDP jedina partija koja je ostvarila sve svoje strateške državne ciljeve zapisane na samom početku crnogorskog višestranačja prije skoro tri decenije – i nezavisna i građanska Crna Gora, NATO članstvo i EU put. „Naravno, svjesni smo i svih grešaka koje smo pravili na tom putu. SDP je partija koja je nakon svih ovih dostignuća napustila vlast smatrajući da je stanje u zemlji potrebno mijenjati, da Crna Gora nije jednako svih nas, da živimo u zemlji gdje je partija snažnija od države, da postoje privilegovani pojedinci i interesne grupe, da sve više mladih zbog lošeg socioekonomskog stanja napušta Crnu Goru“, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je najavila podmlađivanje partije, odnosno otvaranje prostora za novu generaciju lidera. Ukoliko bude izabrana biće trenutno jedina liderka u Crnoj Gori. Prije nje to su bile Vesna Perović (LSCG), Milica Pejanović Đurišić (DPS) i Marija Vučinović (HGI).

Dosadašnji lider SDP-a Ranko Krivokapić odlučio je da se povuče sa čela stranke nakon što su odbornici SDP-a sa DPS-om smijenili gradonačelnika Kotora čiji je ta partija bila partner na lokalnom nivou. Krivokapić će biti počasni predsjednik partije, o čemu će odluku donijeti kongres kroz izmjene partijskog statuta. Umjesto tri potpredsjednika ostaće dva i biće uveden zamjenik predsjednika.

Krivokapić je na čelu SDP 18 godina, od 2001. godine.

Bonus video: