Vučelić: Korumpirana vlast nema namjeru da započne poštovanje pravila i standarda EU

"Prihvatanje odgovornosti značilo bi priznanje da su nelegitimno osvojili vlast. Prihvatanje odgovornosti značilo da bi Crna Gora stvara uslove za dobar život njenih građana"
1562 pregleda 0 komentar(a)
Vučelić, Foto: Demos
Vučelić, Foto: Demos
Ažurirano: 28.06.2019. 15:04h

Članica Predsjedništva Demos-a, Maja Vučelić rekal je da "korumpirana vlast i nakon negativnog izveštaja dobijenog od EU nema namjeru da započne poštovanje pravila i standarda koja su uslov ulaska Crne Gore u EU."

"Ti standardi i pravila bi značila pravedniji i dostojanstven život za svakog građanina Crne Gore", kazala je ona.

Vučelić dodaje da bi usvajanje standarda EU i preuzimanje odgovornosti, "značilo prihvatanje krivice za koverte kojima se godinama kupuju glasovi na izborima."

"Prihvatanje odgovornosti značilo bi priznanje da su nelegitimno osvojili vlast. Prihvatanje odgovornosti značilo da bi Crna Gora stvara uslove za dobar život njenih građana. Na primjerima država koje su postale članice EU u posljednjih 10 godina možemo vidjeti kako poštovanja EU standarda utiče na kvalitet života građana. Za razliku od Crne Gore koju je korumpirani režim pretvorio u koloniju jeftine radne snage u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Rumuniji i Bugarskoj plate napreduju po stopama od osam do 15 odsto godišnje i kreću se od 1.000 do oko 2.000 evra mjesečno. Za građane Rumunije su to 50% veće plate tokom posljednje 2 godine. Prihvatanje i još važnije sproveđenje usvojenih standarda znači obračun sa korupcijom i da državni tužioci rade svoj posao. Konkretan primer je da su plate lekara u Rumuniji i do četiri puta veće od plata ljekara u Crnoj Gori. To su razlozi zašto su potrebni brzi koraci koji vode ulasku Crne Gore u EU, a te korake sigurno neće napraviti korumpirani režim jer im oni nisu u interesu", saopštila je Vučelić.

Članica Predsjedništva Demos-a kazala je da možemo da promijenimo Crnu Goru na bolje.

"Interesi građana moraju da budu na prvom mjestu, umjesto da na prvom mjestu budu interesi korumpirane vlasti koja je odgovorna jedino prema sopstvenim novčanim i materijalnim interesima, njihovom privatnom biznisu i ličnom bogaćenju na štetu građana. Zato što neće da rade u korist građana i zato što im građani nisu na prvom mjestu – zato moraju da odu! Poštovanje pravila i standarda EU za koje se bori Demos značiće stvaranje uspješne države u kojoj svi imaju šansu da se zaposle na osnovu znanja i obrazovanja. Mi možemo da stvorimo sistem koji će prestati da radi za 5% korumpiranih političara na vlasiti i početi da daje svim građankama i građanima Crne Gore. Možemo da stvaramo sistem koji će omogućiti da radimo i zaradimo, da živimo dobar život u našoj zemlji", zaključila je Maja Vučelić.

Bonus video: