Đukanović: Crna Gora će nastaviti da podržava stabilnost i prosperitet Kosova

Prema riječima Đukanovića, stupanje na snagu Sporazuma o granici, otvaranje Razvojnog centra Crnogoraca na Kosovu i imenovanje počasnog konzula procesi su koji su učvrstili povjerenje i unaprijedili saradnju
1464 pregleda 4 komentar(a)
Đukanović i Durmiši, Foto: Služba za informisanje Predsjednika
Đukanović i Durmiši, Foto: Služba za informisanje Predsjednika

Crna Gora će nastaviti da podržava stabilnost i prosperitet Kosova i njegovu dalju evropsku integraciju, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je primio u oproštajnu posjetu ambasadora Kosova u Crnoj Gori Skendera Durmišija i zahvalio na odličnoj saradnji tokom njegovog diplomatskog mandata i doprinosu unaprjeđenju odnosa između dvije države.

Prema riječima Đukanovića, stupanje na snagu Sporazuma o granici, otvaranje Razvojnog centra Crnogoraca na Kosovu i imenovanje počasnog konzula procesi su koji su učvrstili povjerenje i unaprijedili saradnju.

”Crna Gora će sa istim razumijevanjem nastaviti da i dalje podržava stabilnost i prosperitet Kosova i njegovu dalju evropsku integraciju", kazao je on.

Đukanović je istakao da Crna Gora pažljivo prati događaje na Kosovu, sa pozicije prijateljskih odnosa susjeda, ali i sa željom da problemi koji postoje u regionu dobiju što prije epilog u interesu svih.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, Đukanović je naveo da podržava obnovu dijaloga između Beograda i Prištine u najskorijem roku, kako bi se pokazala odgovornost prema regionu i njegovoj evropskoj perspektivi.

On je naglasio da Crna Gora nastoji da bude konstruktivan partner, svjesna delikatnosti tog pitanja i njegovog značaja za stabilnost regiona u cjelini.

Đukanović je Durmišiju zahvalio i za pažnju Kosova prema crnogorskoj nacionalnoj zajednici i napretku u stvaranju uslova za njeno okupljanje i konstruktivno djelovanje.

Durmiši je istakao da mu je bila privilegija i čast da bude prvi ambasador Kosova u Crnoj Gori, gdje je, kako je kazao, naišao na izuzetan prijem i saradnju crnogorskih insitucija.

On je naglasio da se raduje uspjesima Crne Gore i da visoko cijeni doprinos Crne Gore regionalnom napretku.

„Sagovornici su se saglasili da su dosadašnji rezultati u saradnji dobra osnova za produbljivanje odnose prije svega u oblasti ekonomije, infrastrukturnog povezovanja i kulture“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: