Država se nije oprostila od prvog predsjednika

Bez državnih počasti i vladine komemoracije za bivšeg predsjednika. Oproštaj od njega organizovala Srpska kuća, u ime Vlade saučešće izrazili Pažin i Darmanović
41179 pregleda 109 komentar(a)
Bulatović, Foto: Savo Prelević
Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.07.2019. 12:56h

Vlada nije organizovala državnu sahranu i komemoraciju bivšem predsjedniku Crne Gore Momiru Bulatoviću, iako je na to imala zakonsko pravo.

“Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović izrazio je u ime Vlade na groblju saučešće porodici pokojnog predsjednika Crne Gore Momira Bulatovića”, odgovor je Vlade na pitanje da li je državni protokol kontaktirao porodicu bivšeg predsjednika u vezi sa državnom sahranom i komemoracijom, kao i da li će država na neki način i na koji odati počast svom bivšem predsjedniku.

Vladinom odlukom o vršenju protokolarnih poslova, koja je donijeta 2015. godine, predviđeno je da državni protokol organizuje državne sahrane povodom smrti nosilaca javnih funkcija predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine, predsjednika Vlade i nosilaca Ordena narodnog heroja.

“Izuzetno, Vlada može donijeti odluku o državnoj sahrani i povodom smrti bivših nosilaca javnih funkcija i u tom slučaju organizuje se odbor za državnu sahranu”, navodi se u članu 11 Vladine odluke.

Prema pravilima državnog protokola, Odbor za državnu sahranu utvrđuje program koji sadrži vrijeme i mjesto održavanja komemorativne sjednice, vrijeme i mjesto otvaranja knjige žalosti, vrijeme i mjesto sahrane, kontakt osobu sa porodicom pokojnika, način medijskog obavještavanja kao i angažovanje Vojske Crne Gore.

Komemorativna sjednica Bulatoviću juče je održana u Srpskoj kući, a od crnogorskih zvaničnika njoj je prisustvovao samo predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Momir Bulatović sahranjen je juče u rodnom selu Raće, u Kučima. U prisustvu brojnih političara, prijatelja i poštovalaca mitropolit Amfilohije održao je opelo Bulatoviću, za koga je rekao da “nije podlegao iskušenjima vlastoljublja i slavoljublja”. Sahrani je prisustvovao vicepremijer Zoran Pažin.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin predvodio je delegaciju Srbije, koja je na Čepurcima položila vijence. Na Čepurcima je bio i ambasador Srbije u Podgorici Zoran Bingulac, bivši potpredsjednik Vlade SRJ Nikola Šainović, potpredsjednik Socijalističke partije Srbije Predrag Marković i advokat Zdenko Tomanović.

Izvršni direktor Srpske kuće Emilo Labudović kazao je na komemoraciji da je Bulatović “imao zakon i topuz u rukama ali da ih nikada ih nisi zloupotrebio, skrnavio, a nečovještvo je duboko prezirao”.

Komemorativnoj sjednici su, između ostalih, prisustvovali funkcioneri Demokratskog fronta, SNP-a i Ujedinjene Crne Gore.

Član Predsjedništva DF-a Andrija Mandić je kazao da je rukovodstvo države sa Bulatovićem na čelu imalo snage da se odupre NATO-u. “Momir i Slobodan (Milošević) nijesu dočekali da vide pobjedu svojih ideja, jer se vrijednosti tradicionalne Evrope polako vraćaju”, rekao je Mandić.

Đukanović: Imali smo snage da se uzdignemo iznad političkih razmirica

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća, navodeći da je Bulatović tokom 90-ih davao izuzetan lični doprinos očuvanju mira, multietničkog sklada i stabilnosti u Crnoj Gori.

“Bez obzira na kasniji razvoj političkih procesa, ja s pijetetom čuvam uspomenu na te dane naše saradnje. Kao što cijenim što smo obojica imali snage da se uzdignemo iznad političkih razmirica u kasnijim životno važnim situacijama”, navodi se u telegramu.

Bonus video: