I SDP pita za odgovornost ministra Zorana Pažina

Iz SDP su najavili da će podržati zahtjev da se u parlamentu povede dijalog o pretresanju rada potpredsjednika Vlade za politički sistem i ministra pravde.
1597 pregleda 0 komentar(a)
Pažin, Foto: Luka Zeković
Pažin, Foto: Luka Zeković

Socijaldemokratska partija (SDP) će podržati inicijativu za interpelaciju o radu Vlade iz resora ministra pravde Zorana Pažina.

Poslanici Demokratskog fronta (DF) su sredinom juna najavili da će tražiti sjednicu parlamenta na kojoj će se analizirati rad ministra pravde, optužujući ga da je tokom suđenja za državni udar uticao na Viši sud i ostale sudske instance.

Iz SDP su danas najavili da će podržati zahtjev da se u parlamentu povede dijalog o pretresanju rada potpredsjednika Vlade za politički sistem i ministra pravde.

"Naš stav je principijelnog karaktera da, kao opoziciona partija, podržimo inicijative koje mogu voditi većem stepenu kontrole rada izvršne vlasti i aktivnoj poziciji Skupštine kao predstavnika svih građana. SDP nije saglasan sa određenim stavovima, zaključcima i ocjenama koji su sadržani u interpelaciji, ali vjerujemo da je skupštinski dijalog dobra prilika da svi politički subjekti daju svoja viđenja rada Vlade u ovoj važnoj oblasti", navodi se u saopštenju SDP.

Predstavljajući zahtjev za interpelacijom, poslanik DF Predrag Bulatović optužio je Pažina da je od početka učestvovao u osmišljavanju državnog udara, podizanju optužnice, praćenju procesa i direktno učestvovao u određivanju i pisanju presude.

On je tada kazao da je potpredsjednik Vlade time zloupotrijebio službeni položaj i ugrozio ustavno načelo o podjeli vlasti.

"Podsjećamo da je vladavina prava oblast koja je ključna za kvalitet i brzinu našeg puta ka EU, pa je i sa te strane neophodno da dobijemo odgovore na razloge kritičkog odnosa naših evropskih partnera. Poražavajuća činjenica za crnogorski parlament je upravo izostanak primjene mehanizama nadzora nad radom izvršne vlasti, zbog nepostojanja političke volje od strane parlamentarne većine, a što takođe konstatuju EU u svojim izvještajima o Crnoj Gori. SDP ima ambiciju da, uvažavajući sve ove elemente, tokom skupštinskog dijaloga na argumentovan način doprinese pretresanju ove važne teme, sa jasnim viđenjem mogućeg ishoda u vidu skupštinskih zaključaka", navode u partiji na čijem je čelu Draginja Vuksanović Stanković.

Bonus video: