Lekić: Još se ne oglašavaju urednici iz vremena kada ih partijski funkcioner naziva govedima

"Partijsko ustrojavanje, ponižavnje i samoponižavanje Javnog servisa se nastavlja"
1276 pregleda 2 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović

Javni servis se mora konstituisati kao nacionalno kulturno dobro u interesu svih građana, saopštio je predsjednik Demosa Miodrag Lekić.

Na snimku koji datira iz početka 2006. godine, koji su “Vijesti” objavile, dugogodišnji visokopozicionirani crnogorski funkcioner Milan Roćena je kazao da su novinari i urednici RTCG-a “gluplji od goveda” i “bolesna bagra”, a da je ta televizija “najsramnija mrlja na istoriji Crne Gore”.

""To je bolesna bagra sakupljena na jednom mjestu. A-a-a, kako ću da im je... majku i da ih rasturim pa neka se nose u 16 pi.... materina”, rekao je on između ostalog.

Lekić navodi da "jedan dio ovog skandala zahtijeva poseban osvrt".

"Svima je jasno da se radi o doprinosu utemeljivanja neslobodnog, autoritarnog društvenog sistema, na momente i uz nagone opskurnih tipova u tom poslu koji zato i govore prostačkim jezikom, a sve sa jednim ciljem: da se po svaku cjenu spriječi konstituisanje Crne Gore kao demokratske, moderne, pristojne države. Zato je lice iz pomenute afere - koje se u dužem periodu kreće u koordinatama rijetko viđene poniznosti prema glavnom šefu, saradnji sa njegovim poslovno - klijentelističkim okruženjem podzemnog daha i sa djelovima policijskih službi - posebnu pažnju posvećivao medijima. Naravno, kontrolisanim medijima. Naime, Roćenova paljba prema “bolesnoj bagri”, “ glupljoj od goveda” kojoj će “ i majku…” pa “neka se nose u 16….” se ne odnosi na neki nezavisni ili protivnički medij, već na već tada kontrolisani Javni servis", naveo je Lekić.

Kako dodaje, "mentalni sklop aktera ove priče i sam karakter kontrolisanog medija" neminovno vode situacijama da takav medij mora biti stalno i sve više kontrolisan, "zapravo stalno dresiran, pa i sa prijetnjama, ljutnjma, psovkama nadređenih".

"Jedna od mizerija ove priče, a odnosi se na nivo novinarskih poslušnika, se ogleda u tome da se ni danas ne oglašavaju urednici iz vremena kada ih partijski funkcioner naziva govedima, niti se sa elementarnim profesionalnim dostojanstvom oglašavaju današnji urednici pod istim šefom. U tome ne bi trebalo da ih pravdaju ni materijalne nadoknade za prihvatenje statusa “goveda”, odnosno poslušnika. Nastavci orvelovskih dimenzija ovog skandala se potvrđuju i činjenicom da Javni servis ovih dana, gotovo svečano i dekorativno, promoviše stavove aktera najnovijeg skandala, lica koje je izgovrio najvulgarnije, prijeteće riječi o tom istom Javnom servisu u istoriji njegovog postojanja. I ova činjenica potvrđuje da se partijsko ustrojavanje, ponižavnje i samoponižavanje Javnog servisa nastavlja".

Lekić zaključuje da je promjena sistema i izgradnja demokratskog društva građanskog težišta, jedini izlaz iz lavirinta autokratije i neslobodnog društva.

Bonus video: