"PRVORAZREDNI SKANDAL U RANGU KOVERTE"

Lekić: Da li smo stigli do toga da Đukanovićev autoritarni režim redefiniše princip podjele vlasti?

"Zvuči zaista nevjerovatno da crnogorska pravna elita, bez obzira ko joj je to naručio iz one političke, ne razlikuje pravo i obavezu Skupštine da donosi zakone i njenu isto tako obavezu da poštuje zakone striktno dijelujući u skladu sa zakonskim normama", istakao je Lekić.
10089 pregleda 21 komentar(a)
Lekić, Foto: Demos
Lekić, Foto: Demos
Ažurirano: 15.07.2019. 13:07h

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić saopštio je danas da pokušaji da se glasačka mašina predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića stavi van pravnog i ustavnog poretka, odnosno da za Skupštinu ne važe Ustav i zakoni ove zemlje ima dimenzije prvorazrednog društvenog skandala u rangu “Koverte”.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica poručila je 13. jula da poslanici mogu da biraju i smjenjuju koga hoće, te da sudovi ne ocjenjuju zakonitost.

"Zvuči zaista nevjerovatno da crnogorska pravna elita, bez obzira ko joj je to naručio iz one političke, ne razlikuje pravo i obavezu Skupštine da donosi zakone i njenu isto tako obavezu da poštuje zakone striktno dijelujući u skladu sa zakonskim normama", istakao je Lekić.

On je dodai da je obaveza Skupštine da poštuje zakone i sudove veća od svih drugih subjekata u društvu.

"Sada se postavlja pitanje da li smo u Crnoj Gori, danas 2019. godine, stigli do toga da Đukanovićev autoritarni režim, i to na nivou javne doktrine, redefiniše civilizacijski princip podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku koji je definisao Monteskije u svom slavnom dijelu "Duh zakona" 1748. godine, u vrijeme vlasti Luja XV", kazao je Lekić.

On je rekao i da treba sagledati i sve posljedice ovog otvorenog pokušaja pravnog nasilja i otvorenog urušavanja temelja ustavnog sistema koji je svojstven samo nepravnim i autokratskim režimima.

"Posljedice ove mape puta nepravne države su brojne, i to na unutrašnjem i međunarodnom planu. Prije svega ovo je ne samo ponižavanje građana već udarac crnogroskom pravosuđu kao sistemu i svima onima u njemu koji hoće ili bi htijeli da izađu iz njegovih kompromitujićih segmenata", poručio je Lekić.

Prema njegovim riječima, ova najnovija afera, jer čin otvorenog urušavanja osnova pravno ustavnog sistema jeste skandal i afera, zahtijeva jasan odgovor i reakciju mnogih subjekata.

"Prvo izvršne vlasti, odnosno vlade jasnim odgovorom da li se realizacijom ovog tumačenja narušava fundamentalan princip podijele vlasti. Takođe neko od nadležnih treba da obavjesti crnogorsku javnost kako je nastalo tkz. "načelni pravni stav", ko ga je zatražio i koji je njegov pravi pravni domašaj. I stručna javnost, od prvnih fakulteta, naučnih akademija, pravnih udruženja, komora i sl. treba da pokažu da nisu institucije hermetičko-dekorativnog karaktera već ozbiljni subjekti koji su dužni da se javno odrede prema jednom fundamentalnom pravnom pitanju odnosno riziku totalne degradacije pravnog sitema, posebno funkcije sudova", naveo je Lekić.

Predsjednik Demosa he poručio da će sasvim sigurno nastali problem, a uprkos dijelovanju međunarodnih faktora na ovom prostoru između interesnih i vrijednosnih komponenti, proizvesti međunarodne posljedice po Crnu Goru, posebno na planu evropskih integracija.

"Naime, lansirani "načelni pravni stav" je u direktnoj, gotovo izazivačkoj, suprotnosti sa porukama Evropske komisije u "Izvještaju o napredovanju Crne Gore". Kao da neko, ne kao do sada iz političke sfere, već etabliranih pravnih struktura, priziva klauzulu balansa. Jer nije teško zaključiti da najnovije proklamacije o stavljanju instutucija, ovoga puta Skupštine, van pravno-sudskog sistema i totalno degradiranje uloge sudova, jeste u direktnoj koliziji sa fundamentalinim pravnim, političkim I kulturnim principima na kojima se zasniva Evropska unija", zaključio je Lekić.

Preporučujemo za Vas