"SAVJETNIK PREDSJEDNIKA CRNE GORE JE SVE RAZJASNIO"

Danilović: Roćen posijao ideju o narodu kao govedima, diplomatkinja je samo dodala šibicu

"Gradacija goveda ide, izvjesno, i prema nadmorskoj visini pašnjaka na kojima obitava nedužni i svedužni narod"
1595 pregleda 1 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović

Pristojnog čovjeka je užasnulo kada je jedna mlada dama, pride je karijerna diplomatkinja, onomad, za pravoslavne vjernike sabrane ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, napisala da su to "goveda koja treba zapaliti", saopštio je danas predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Mirna Nikčević, prva savjetnica u Ambasadi Crne Gore u Ankari, na Fejsbuku je sredinom juna navela da bi zapalila Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Dugogodišnji visokopozicionirani crnogorski funkcioner i bivši ambasador državne zajednice Srbija i Crna Gora Milan Roćen izjavio je da su novinari i urednici Javnog servisa “gluplji od goveda” i “bolesna bagra”, a ta televizija “najsramnija mrlja na istoriji Crne Gore”.

"Tek koju sedmicu ili mjesec kasnije postaje jasno otkuda potreba za spaljivanjem drugih kod žene koja negdje na Bosforu, radi za "mizernu platu" crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova? Bivši ministar tog prestižnog resora, aktuelni savjetnik Predsjednika Crne Gore, Milan Roćen, sve je razjasnio. On, kao rodonačelnik naše "samostalne spoljne politike", očigledno je posijao ideju o narodu kao govedima, a diplomatkinja je samo dodala šibicu", istakao je Danilović.

On je dodao da je krivo vjerovao da je iz vizure naše diplomatije "biti govedo" rezervisano samo za mrske protivnike režima, za "takozvanu opoziciju" ili "retro pravoslavne vjernike".

"Ne! Užasna greška! Tako sam plitko prečitao ne zavirivši ispod kože, koja prva i najlakše gori. Gradacija goveda ide, izvjesno, i prema nadmorskoj visini pašnjaka na kojima obitava nedužni i svedužni narod. Dakle, "goveda iz Rasova su pametnija od negda brižljivo izabranog partijskog kadra u javnom TV servisu", pa je pretpostaviti da su i nadarenija od mnogih u diplomatiji ili vladajućoj partiji gdje su svojevremeno bili nešto mekši konkursni uslovi za napredovanje", kazao je Danilović.

On je poručio da je nakon razotkrivanja i dubinske analize afere "Goveda" jasno sve kao dan.

"Vlastodršci nas, bez obzira na pol, političku, vjersku pripadnost ili koje drugo svojstvo smatraju govedima, samo što neka treba zapaliti, a neka potjerati u "šesnaest pm". Na mjesto postojećih goveda, s kojim bi se tako valjalo razračunati, treba dovesti goveda iz Rasova i to po mogućnosti goveda gospodina savjetnika? Što prije shvatimo ove razobličene i procurjele poruke biće nam lakše. Pomiriti se sa sudbinom i prihvatiti da su planinska goveda najbolja naš je jedini zadatak, ili, možda, da pružimo otpor? Predsjednik drzave, imajući rečeno u vidu, poimajući svoju istorijsku, državničku odgovornost, želi što prije da obezbijedi autokefalnu "pravoslavnu crkvu Crne Gore", a narod bi, opštom rikom, trebao da pozdravi i na rogovima, praznično, dočeka balone sreće i svježe pokošeno cvijeće? Sjedište "takve institucije", bez dileme, bilo bi u Rasovi, ne tako daleko od slavnog Momčilovog Pirlitora, gdje pored svih prednosti, negdje u škripama kunja krilati konj Jabučilo, čobanin nad čobanima, čekajući priliku da još jednom nadleti svoja voljena goveda i osveti se "kuji" Vidosavi, što mu je onomad krila sažegla", naveo je Danilović.

On je kazao da ljutili se kao podanici ili ne, naša goveđa sudbina je upisana i zapisana.

Namjera naše vlastele je renesansna; sa balkanskih stranputica i tumaranja buljukom nas treba utjerati u EU. Ili u EU ili u "šesnaest pm", što njima dođe na isto, a ako je njima svejedno, onda bi moralo biti i nama? Pobuna se ne očekuje jer je iskustvo ne pamti! Goveđi ustanak se nikad nije dogodio. Spartakus je, recimo, predvodio robove dok su goveda gledala mirno sa strane čekajući svoju priliku. Uloga Javnog TV servisa u tim burnim vremenima nije mi poznata. Možda sam na kraj srca, možda me ubila malodušnost, možda naše vrije dolazi? Nije nam Bog nizašta dao rogove, niti su nas bez neke za njih svezali? Ako nas već nikada nisu tretirali kao ljude izborimo se rogovima. Svako govedo iz Rasove pametnije je od ovakvim čobana. Ima nade, dakle, samo se pogledajmo u oči i među rogove. Ili tako ili će nas polovinu "zapaliti", a polovinu potjerati u "šesnaest pm"? Nek se zatresu gore i rasove, neka zadrhte čobani. Nek su vječna slobodna goveda Crne Gore i Brda", rekao je Danilović.