U fokusu javni dug, funkcionerski stanovi i turizam

Marković će odgovarati i na pitanje koliko će zaduženje Vlade od 500 miliona uticati na ukupno zaduženje
1275 pregleda 0 komentar(a)
Glavna tema premijerskog sata biće finansije: Marković, Foto: Boris Pejović
Glavna tema premijerskog sata biće finansije: Marković, Foto: Boris Pejović

Premijer Duško Marković saopštiće u srijedu tokom premijerskog sata koliko će novo zaduženje Vlade od 500 miliona eura, koje je predviđeno predlogom rebalansa, uticati na ukupan javni dug koji je tokom 2019. premašio iznos od 3,1 milijardnu eura.

Marković će tokom odgovora na to pitanje predsjednika kluba poslanika Socijaldemokrata (SDP) Raška Konjevića, saopštiti i da li takve odluke Vlade predstavljaju “teret o vratu” novim generacijama.

“Ukupan javni dug 2016. iznosio je oko 2,6 milijardi eura, a ukupan javni dug na kraju 2019. godine premašiće iznos od 3,2 milijarde eura. Da li činjenica da su za tri godine građani zaduženiji za 600 miliona eura može na bilo koji način da se predstavi kao poboljšanje njihovog životnog standarda”, pitao je Konjević.

Rast duga od 600 miliona, kako je kazao, znači da je Vlada svakog stanovnika Crne Gore, koji je bio dužan 4.300 eura 2016. godine, za samo tri godine zadužila za dodatnih 1.000 eura.

Boris Mugoša će u ime kluba Socijaldemokrata i Liberalne partije pitati premijera kakvo je izvršenje ovogodišnjeg budžeta, da li se tekući izdaci finansiraju iz tekućih prihoda i koji je nivo ostvarenja kapitalnog budžeta.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović će predsjednika Vlade pitati da li je zadovoljan načinom na koji funkcioniše penzioni sistem, naročito iz aspekta iznosa penzije i budžetskih izdvajanja za tu namjenu, i da li Vlada namjerava ozbiljnije da se pozabavi tom porblematikom.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović će u ime kluba SNP-DEMOS pitati Markovića kada će skinuti oznaku tajnosti sa podataka o dodjeli stanova funkcionerima po povoljnim uslovima:

“Kada ćete staviti van snage postojeću Odluku o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera, kojom se već privilegovanima omogućavaju dodatne privilegije koje su neprikladne u postojećem ekonomsko-socijalnom stanju Cme Gore i uvredljive za sve građane”.

Miloš Nikolić (DPS) pitaće premijera kako ocjenjuje aktuelnu turističku sezonu i domete Vlade kada je riječ o sektoru turizma u dosadasnjem mandatu, te da li uspijevaju da ispune ono što su strateški ciljevi u toj oblasti.

Poslanika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića zanima da li je Vlada planirala konkretne mjere radi unapređenja kvaliteta pružanja usluga i efikasnijeg ostvarivanja prava građana iz gradova sa sjevera.

Nakon premijerskog sata, na pitanja poslanika će odgovarati ministri. Prvi čovjek Ministarstva unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić, odgovaraće na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista Milorada Vuletića - koje aktivnosti MUP i Uprava policije sprovode u borbi protiv organizovanog kriminala, koji su konkretni rezultati ostvareni u prvih šest mjeseci ove godine i šta su planovi za naredni period.

Ministar prosvjete Damir Šehović odgovaraće na pitanje Borisa Mugoše šta Ministarstvo planira da preduzme kako bi zaštitilo crnogorski obrazovni sistem i tržište rada od diploma sumnjivog kvaliteta iz ustanova obrazovanja van Crne Gore.

Šehović će odgovarati i na pitanje poslanika Liberalne partije Andrije Popovića kakve su perspektive uvođenja predmeta seksualno obrazovanje u školski sistem već u narednoj školskoj godini.

Ko je zabranio da se Bulatović sahrani uz državne počasti?

Marković će odgovarati i na pitanje poslanika Andrije Mandića ko je od predstavnika državne vlasti zabranio da se Momir Bulatović sahrani sa najvećim državnim počastima. Mandić podsjeća da je Bulatović bio prvi predsjednik Crne Gore, izabran neposredno od građana i predsjednik SRJ, koji je objavio početak odbrambenog rata protiv NATO pakta 1999. godine:

“Poznato je da se država Crna Gora sa najvećim državnim i vojnim počastima opraštala od onih koji su to neuporedivo manje zasluživali od Momira Bulatovića i zato tražim da nam saopštite imena onih ljudi iz državne vlasti koji su direktno stopirali odavanje državnih počasti jednoj od najvećih ličnosti u našoj istoriji, kako bi za njihovu sramotu znala sva Crna Gora”.

Bonus video: