"NASTAVLJA SE HAJDUČIJA U REŽIJI DPS"

SNP: Izborom Medenice dotaknuto dno, Ustavni sud da poništi odluke Vrhovnog

"Imajući u vidu da je Vrhovni sud stvarno najviši sud u državi, to ne znači da nije dužan da poštuje Ustav i zakone koje štiti Ustavni sud, koji nije četvrta instanca, nego najmoćniji kontrolni mehanizam u državi"
1378 pregleda 1 komentar(a)
Medenica, Foto: Boris Pejović
Medenica, Foto: Boris Pejović

Crnogorsko društvo i pravni sistem ponovo su dotakli dno što se potvrđuje izborom Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda po treći put, i to kršenjem najvišeg pravnog akta u državi, Ustava Crne Gore, saopšteno je danas iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica danas je jednoglasno ponovo izabrana na tu funkciju.

"Na ovaj način se nastavlja hajdučija u režiji DPS i njegovih satelita", istakli su iz SNP.

Iz te partije su dodali da je stručna javnost o ovom pitanju već dala sud, ali da oni imaju obavezu da objasne još jednu manipulaciju na koju niko do sada nije pružio adekvatan odgovor.

"Naime, svjedoci smo da je prije nekoliko dana Vrhovni sud Crne Gore zauzeo načelni pravni stav da sudovi ne mogu poništavati odluke Skupštine. Ovim putem su možda mislili i na Skupštinu Crne Gore i na skupštine Opština, Prijestonice i Glavnog grada. Ovdje su se upecali u vlastitom neznanju, jer Skupština je samo jedna, a kada se govori o lokalnim skupštinama, to se mora precizirati", istakli su iz SNP.

Rekli su i da sudije Vrhovnog suda dobro znaju da je načelni pravni stav koji zauzme Vrhovni sud samo smjernica, nikako striktna obaveza sudova da se pridržavaju stava koji je donijet na opštoj sjednici sudija Vrhovnog suda.

"U praksi, to znači da osnovni sudovi, na primjer, nisu obavezni da donesu odluku koja je u skladu sa načelnim pravnim stavom, već mogu donijeti odluku koja nije u skladu sa načelnim pravnim stavom koji je donio Vrhovni sud. Ta odluka se onda mora obrazložiti i time staviti van pravne snage stav Vrhovnog suda, uz iznošenje argumenata zašto je donesena presuda suprotna načelnom pravnom stavu. Ovo Vesna Medenica i ostale sudije Vrhovnog suda dobro znaju, ali isto tako očekuju da se neće naći nijedan sudija pojedinac ili vijeće koji su spremni stisnuti petlju i ovo uraditi", rekli su iz SNP.

U toj partiji smatraju da Ustavni sud, kao sud koji je izdvojen najvišim pravnim aktom, a glavni zadatak mu je da štiti ustavnost i zakonitost, treba da poništi odluke najvišeg suda u državi, a to je Vrhovni sud.

"Imajući u vidu da je Vrhovni sud stvarno najviši sud u državi, to ne znači da nije dužan da poštuje Ustav i zakone koje štiti Ustavni sud, koji nije četvrta instanca, nego najmoćniji kontrolni mehanizam u državi. Sud iznad svih sudova, koji može i mora da ukaže na povredu Ustava i poništi odluke Vrhovnog suda. Ovo bezakonje će mnogo koštati Crnu Goru, jer neće postojati djelotvoran pravni lijek, a pravnici znaju da je to jedan od glavnih uslova kada se može tražiti zaštita prva na evropskom nivou", rekli su iz SNP.

Naveli su da povodom izbora Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda po treći put, protivno Ustavu, očekuju da oni koji su najpozvaniji u državi stanu na kraj ovoj pravnoj katastrofi, a to su sudije Ustavnog suda.

"Da tumače norme i to ne samo jezički, kao što rade laici, nego i logički i, što je najvažnije, ciljno", kazali su iz SNP.

Preporučujemo za Vas