DPS ukida zamjenika predsjednika?

"Radi se na izmjeni dokumenata, još o tome nije razgovarano", kazao je Milošević
12381 pregleda 7 komentar(a)
Marković, Milošević i Đukanović, Foto: Luka Zeković
Marković, Milošević i Đukanović, Foto: Luka Zeković

Da li će Demokratska partija socijalista (DPS) ukinuti mjesto zamjenika predsjednika i vratiti dva potpredsjednička mjesta, kao i da li će ostati Politički savjet partije, znaće se u septembru kada bi trebalo da budu završena nova partijska dokumenta za predstojeći kongres planiran za kraj godine, potvrđeno je “Vijestima”.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević rekao je “Vijestima” da “o tome do sada nije bilo govora”.

Na pitanje da li će biti mijenjan Statut, posebno u pravcu ukidanja zamjeničkog mjesta on je rekao:

“Radna tijela pripremaju predloge dokumenata - izmjene i dopune statuta i partijskog programa kako bi oni bili prilagođeni vremenu. Početkom septembra se može govoriti o eventualnim izmjenama, koje moraju proći prvo Predsjedništvo i Glavni odbor”, kazao je on.

Politički direktor DPS-a podsjeća da je izmjena dokumenata uobičajena praksa pred kongres, na kome se razmatra i izvještaj o radu.

Sagovornici “Vijesti” iz te partije navode da će vladajuća stranka vjerovatno brisati mjesto zamjenika predsjednika i vratiti potpredsjednička. Ovakvu organizaciju DPS je uspostavio na prethodnom kongresu, kada je uveden i Politički savjet partije koji je trebalo da vodi Svetozar Marović. Nakon što je on uhapšen i osuđen zbog korupcije, ta pozicija je ostala marginalna u tijelu koje ima 33 člana.

Premijer Duško Marković pokriva mjesto zamjenika predsednika DPS-a.

Milošević navodi da će termin partijskog kongersa biti poznat do kraja jula, nakon sjednice Glavnog odbora na kojoj će biti utvrđen. Zasada je to okvirno kraj novembra, odnosno početak decembra ove godine.

Predsjedništvo DPS-a bi danas, kako je rekao Milošević, trebalo da sagleda dosadašnje aktivnosti u pripremama kongresa i da da saglasnost za pojedine predsjednike opštinskih odbora.

Ta partija će podmladiti svoje odbore, posebno čelna mjesta u njima i integrisati što više žena, po mogućstvu 30 odsto - kao što to zahtijevaju Ujedinjene nacije u svojim preporukama.

Lider DPS-a Milo Đukanović najavio je ranije da u nove partijske strukture Demokratske partije socijalista (DPS) treba da budu izabrani ljudi “koji su sposobni i spremni da iznesu sve zadatke i da se suoče sa izazovima novog vremena, kako DPS ne bi izgubio prepoznatljivu i uspješnu sposobnost prilagođavanja različitim uslovima političkog djelovanja”.

I Aprcoviću stiže nasljednik za kotorski odbor partije

Na pitanje da li će Željko Aprcović ostati na mjestu predsjednika kotorskog DPS-a s obzirom na to da je izabran za gradonačelnika, Tarzan Milošević je kazao da se teži tome da isti čovjek ne pokriva dvije funkcije. On je dodao da to takođe nije imperativ.

Bonus video: