DARMANOVIĆ U VAŠINGTONU

SAD ohrabruju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Darmanović je sa ambasadorom u Stejt Departmentu za vjerske slobode, Semjuelom Braunbakom razgovarao o modalitetima za unapređenje stanja u dijelu vjerskih sloboda u svijetu i regionu Zapadnog Balkana
322 pregleda 1 komentar(a)
Darmanović i Riker, Foto: MVP
Darmanović i Riker, Foto: MVP

Sjedinjene Američke Države (SAD) ohrabruju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, saopštio je vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Filip Riker na sastanku sa crnogorskim šefom diplomatije Srđanom Darmanovićem.

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, upoznao Rikera sa aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori, i osvrnuo se na Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

“Razmijenjena su mišljenja o situaciji na Zapadnom Balkanu, modalitetima za snaženje međusobnog povjerenja i daljoj stabilizacije regionalnih prilika”, kaže se u saopštenju.

Riker je istakao da SAD ohrabruju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Darmanović je sa ambasadorom u Stejt Departmentu za vjerske slobode, Semjuelom Braunbakom razgovarao o modalitetima za unapređenje stanja u dijelu vjerskih sloboda u svijetu i regionu Zapadnog Balkana.

Crnogorski šef diplomatije je sa izvršnim direktorom MekKejn instituta za međunarodno liderstvo i specijalnim izaslanikom SAD-a za pregovore sa Ukrajinom Kurtom Volkerom o politici Sjedinjenih Američkih Država u Istočnoj Evropi.

“Istaknuto je zadovoljstvo odnosima i sveukupnom saradnjom Crne Gore i SAD-a koji se zasnivaju na prijateljskim osnovama i kontinuiranom razvoju”, navodi se u saopštenju.

Darmanović je, na koktelu koji je za diplomatski kor Zapadnog Balkana i “think tank” zajednicu priredio izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson, govorio o rezultatima evroatlantskog integracionog procesa zemalja regiona i aktuelnim izazovima na Zapadnom Balkanu. 

“Ministar je apostrofirao važnost zajedničkog prisustva EU i SAD na Zapadnom Balkanu, kao i snaženja uzajamnog povjerenja i unapređenja dobrosusjedskih odnosa”, kaže se u saopštenju.