Drljević: Pitanja migracija i azila važna za pregovore i bezbjednost

Glavni pregovarač je objasnio da je upravljanje migracijama i azilom u direktnoj vezi sa ispunjavanjem obaveza u okviru poglavlja 24, ali i sa bezbjednošću regiona i građana
463 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Generalni Sekretarijat Vlade
Sa sastanka, Foto: Generalni Sekretarijat Vlade

Crna Gora je spremna da doprinese realizaciji regionalnih inicijativa usmjerenih na jačanje svijesti o migracijama i azilu, imajući u vidu uticaj tih oblasti na pristupne pregovore sa EU, ali i bezbjednosnu situaciju u regionu.

To je saopšteno danas na sastanku glavnog pregovarača, Aleksandra Drljevića, sa šeficom kancelarije UNHCR-a, Robertom Monteveki.

Kako su kazali iz Generalnog sekretarijata Vlade, Drljević je sagovornicu upoznao sa stanjem u pregovaračkom procesu i istakao značaj uvezivanja integracionih prioriteta sa UN Agendom održivog razvoja do 2030., prvenstveno vladavine prava, zaštite životne sredine i socijalne politike.

„Znatno je unaprijeđen zakonodavni okvir upravljanja migrantskim tokovima i politikom azila, poboljšani su i smještajni kapaciteti, kako bi svima kojima je međunarodna zaštita potrebna, pružili adekvatne uslove za boravak“, naveo je Drljević.

On je objasnio da je upravljanje migracijama i azilom u direktnoj vezi sa ispunjavanjem obaveza u okviru poglavlja 24, ali i sa bezbjednošću regiona i građana.

„Zato smo spremni da pružimo konkretan doprinos realizaciji regionalnih inicijativa koje imaju za cilj jačanje svijesti o značaju ovih pitanja“, rekao je Drljević.

Sagovornici su ukazali na značaj unapređenja kapaciteta za prihvat stranaca, s akcentom na smještajne strukture na Božaju i u Spužu.

Monteveki se osvrnula na aktivnosti koje je kancelarija UNHCR realizovala u prethodnom periodu, naročito u pogledu rješavanja pravnog statusa raseljenih i interno raseljenih lica.

„U kontekstu rješavanja njihovog stambenog pitanja, pohvalila je rezultate realizacije Regionalnog stambenog programa u Crnoj Gori i ukazala na prioritet zatvaranja kampa Konik“, kaže se u saopštenju.

Monteveki je najavila je da će 17. i 18. decembra u Ženevi biti održan Globalni forum za izbjeglice.

Bonus video: