DRI upozorila SD na nepravilnosti u poslovanju

“Revizijom je utvrđeno da je partija sa računa za redovno poslovanje izvršila prenos sredstava na račun otvoren za finansiranje izbornih kampanja u Baru, Podgorici, Golubovcima, Danilovgradu, Kolašinu, Plavu, Rožajama u iznosu 91.540 eura, što nije u skladu sa zakonom“, navodi se u izvještaju
2389 pregleda 5 komentar(a)
Nikola Kovačević, Foto: Zoran Đurić
Nikola Kovačević, Foto: Zoran Đurić

Socijaldemokrate Crne Gore (SD) su tokom kampanje za lokalne izbore prošle godine uplaćivale novac na jedan račun, umjesto da otvore poseban za svaku opštinu. To se, između ostalog, navodi u mišljenju Državne revizorske institucije (DRI) na finansijski izvještaj SD za 2018. godinu. DRI je partiji Ivana Brajovića dala pozitivno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja. Iz DRI su upozorili da su Socijaldemokrate sa računa sa redovno finansiranje partije prebacivale novac na račune za izborne kampanje u Ulcinju i Plužinama, dok su za izbore u ostalim opštinama imali samo jedan račun.

“Revizijom je utvrđeno da je partija sa računa za redovno poslovanje izvršila prenos sredstava na račun otvoren za finansiranje izbornih kampanja u Baru, Podgorici, Golubovcima, Danilovgradu, Kolašinu, Plavu, Rožajama u iznosu 91.540 eura, što nije u skladu sa zakonom“, navodi se u izvještaju.

Članom 12 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja predviđeno je da prilog pravnog lica ne može biti veći od 10.000 eura na godišnjem nivou. U izvještaju DRI se ističe i da su Socijaldemokrate za finansiranje izbornih kampanja prikupili 1.879 eura više nego što je to zakonom dozvoljeno. Na osnovu zakona, kako se pojašnjava, Brajovićeva partija je od donacija mogla da prikupi najviše 89.661 eura.

“Budući da je za lokalne izbore održane 27. maja 2018. godine otvoren jedan izborni račun, nije se moglo utvrditi na koju lokalnu samoupravu se odnosi prekoračenje, već je ono utvrđeno na nivou svih izbornih kampanja“, ističu iz DRI i upozoravaju da Brajovićeva partija nije u zakonskom roku podnijela zahtjeve za zatvaranje izbornih računa.

U izvještaju se navodi i da ugovore o zakupu poslovnih prostora, koje je partija dostavila, nijesu ovjerili nadležni organi, kako je predviđeno Zakonom o obligacionim odnosima. Brajovićeva partija je na zakup stranačkih prostorija potrošila 65.405 eura. Pojašnjava se i da su Socijaldemokrate donijele program rada za 2018. godinu, ali nijesu definisali aktivnosti koje će realizovati već su naveli aktivnosti iz programa rada, koji je donijet prilikom osnivanja stranke. “Partija je internim aktom iz 2016. utvrdila da se sredstva za reprezentaciju mogu koristiti prilikom održavanja sjednica Glavnog odbora i radnih tijela, sastanaka sa poslovnim partnerima, proslave državnih praznika i drugih svečanosti i da se mogu koristiti po odobrenju poslovnog direktora, ali internim aktom nije utvrdila ko ima pravo na troškove reprezentacije kao ni dozvoljeni limit”, smatraju u DRI i podsjećaju da su Socijaldemokrate prošle godine na reprezentaciju potrošile 50.261 euro.

Revizijom je rukovodio senator Nikola Kovačević.

Od članarina skupili preko 25 hiljada

U izvještaju se navodi i da su Socijaldemokrate prošle godine dobile 433.141 euro, od čega je 261 hiljada iz državne kase, dok su 171.750 isplatile lokalne samouprave. Partija je od članarina prikupila 25.613, a iznosi godišnjih članarina iznosili su od tri do 560 eura. U izvještaju se pojašnjava i da su troškovi bruto zarada i doprinosa zaposlenih u stranci iznosili 59.658, dok je za ugovorene naknade iz partijske kase isplaćeno pet hiljada eura. Na telefonske račune potrošeno je 38 hiljada eura, za reklame iz SD-a su dali 54 hiljade, dok su troškovi goriva iznosili 38 hiljada.

Bonus video: