DF: Izmjenama Etičkog kodeksa vlast želi da ućutka opoziciju

Vjerujte da me je ponekad sramota ...kako se ponašamo u ovom Parlamentu, kako nas gledaju naša djeca i unuci. Ukoliko ne budete glasali za ovaj dokument i ne budete potpisali izjavu o prihvatanju Etičkog kodeksa, to više govori o vama nego o nama”, kazala je Jovanka Laličić (DPS)
1885 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Skupštine, Foto: Screenshot
Detalj iz Skupštine, Foto: Screenshot
Ažurirano: 25.07.2019. 19:38h

Poslanici Demokratskog fronta ocijenili su da se izmjene Etičkog kodeksa donose kako bi se oni “ućutkali i prevaspitali”, što iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) demantuju, uz obrazloženje da se dokument usvaja zbog svih u Parlamentu.

Predlogom izmjena Etičkog kodeksa predviđeno je da je poslanik koji učestvuje u raspravi i odlučivanju u stvari u kojoj on ili povezano lice sa njim ima pravni interes, dužan da da izjavu Odboru za ljudska prava i slobode o postojanju privatnog interesa prije svog učešća u raspravi, a najkasnije prije početka odlučivanja.

Prema Predlogu izmjena Etičkog kodeksa, poslanik neće tražiti, primiti, odnosno dozvoliti drugom licu da u njegovo ime ili za njegovu korist primi, niti daje poklon, pruža neku uslugu, gostoprimstvo ili bilo kakvu drugu vrstu koristi u vezi sa vršenjem funkcije, osim prigodnih i protokolarnih poklona minimalne vrijednosti. Ove odredbe u važećem kodeksu nije bilo.

Poslanica Demokratskog fronta (DF), Branka Bošnjak, je kazala da postoji namjera da se opozicija ućutka ili prevaspita.

"Izvinite, ali mi smo već svi odrasli, formirani ljudi i neće nas niko u ovim godinama prevaspitavati", poručila je Bošnjak.

Ona je kazala da je etičnije nazvati "stvari pravim imenom i reći imenom i prezimenom kada neko zloupotrebljava svoj službeni položaj za ličnu korist nauštrb javnog interesa".

Bošnjak je poručila da se ovakve stvari dogovaraju i predlažu konsenzusom, poručivši predstavnicima vlasti da će ovakvim rješenjima postići samo kontraefekat.

Jovanka Laličić (DPS) je odgovorila da ovo nije akt ućutkivanja i prevaspitavanja, niti da ga donose zbog opozicije.

"Donosimo ga zbog svih nas u Parlamentu. Vjerujte da me je ponekad sramota ...kako se ponašamo u ovom Parlamentu, kako nas gledaju naša djeca i unuci. Ukoliko ne budete glasali za ovaj dokument i ne budete potpisali izjavu o prihvatanju Etičkog kodeksa, to više govori o vama nego o nama”, kazala je Laličić.

Poslanik SD-a Boris Mugoša je ocijenio da poslanici moraju biti svjesni da njihovo ponašanje u Skupštini, utiče na ljude koji ih gledaju.

"Nemojmo da mislimo kad se mi ovdje svađamo i međusobno vrijeđamo, da oni koji gledaju neće to preuzeti kao njihov model ponašanja. Nismo mi došli sami, nego nas je neko birao da ih ovdje predstavljamo i od nas očekuje da to radimo na dostojanstven način ”, rekao je Mugoša.

Poslanik DPS-a Dragutin Papović, rekao je da podržava usvajanje Etičkog kodeksa, ali da smatra da je nepotreban, jer svi prije nego što dođu u poziciju da budu birani za poslanike, treba u sebi da imaju već izgrađen etički kodeks.

“I ako dođemo u priliku da Etičkim kodeksom ispravljamo nečije neprimjereno ponašanje u ovoj sali, onda je kasno. I kao što su neke kolege rekle, ne možemo ih prevaspitati, a s obzirom na broj izrečenih opomena, trebalo bi... Ovaj kodeks neće puno promijeniti, makar u radu ovog saziva Parlamenta”, kazao je Papović.

Milun Zogović (DF) je rekao da je sasvim svejedno da li će onoga ko se nezakonito ponaša zvati prestupnik ili tražiti ljepšu formulaciju "da je prekršio zakon ili da se ogriješio o zakon".

“Ili, da li ćemo nekoga nazvati direktno “lopovom”, ako smo sigurni i osnovano sumnjamo da se radi o nekom ko je počinio krađu”, kazao je Zogović.

Navodeći da je suprotstavljanje mišljenja i verbalno sukobljavanje u osnovi parlamentarnog djelovanja, Branka Tanasijević (DPS) je ocijenila da se u Crnoj Gori u poslednje vrijeme sve česšće dešavaju situacije “kada dolazi do eskalacije emocija i kada se prekorače standardi verbalne kulture”, koji su uspostavljeni i Poslovnikom Skupštine.

Navodeći da ne zna na koga je mislio kada je to rekao, potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu je dao opomenu poslaniku DF-a Jovan Vučuroviću nakon njegove izjave da “nema popuštanja kriminalnom režimu i da nema kompromisa sa lopovima i ubicama”.

“Mislim da su ovo neprimjerene riječi, a posebno što se tačka zove Predlog Etičkog kodeksa poslanika”, rekao je Nimanbegu.

Opomenu je dobio i Milutin Đukanović (DF), jer je burno negodovao zato što su iz DPS-a dali saglasnost da mu se ustupi pet minuta da iznese svoje izlaganje, jer je DF-u isteklo vrijeme za diskusije.

"Ja neću diskutovati. Ne treba DPS da poklanja vrijeme nikome, a pogotovo ne DF-u", rekao je Đukanović.

Bonus video: