"ČISTA SOCIJALNA DEMAGOGIJA"

Vujanović: Srbi nisu ugroženi, neka uđu u Vladu

Bivši predsjednik je kazao da će svi manastiri i crkve biti državno vlasništvo i da to "nije izmislila Crna Gora"
8721 pregleda 72 komentar(a)
Vujanović, Foto: Savo Prelević
Vujanović, Foto: Savo Prelević

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je da Srbi nijesu ničim ugroženi u Crnoj Gori, te da je to "čista socijalna demagogija", prenosi portal RTCG.

On je, gostujući u emisiji Živa istina, rekao da se očigledno pravi "velika graja oko pozicije Srba u Crnoj Gori, koja se potpuno nerealno prikazuje".

"Nijesu Srbi ničim ugroženi u Crnoj Gori, to je čista socijalna demagogija. Ja mislim da je najbolji model za pomirenje u Crnoj Gori da srpske stranke uđu u Vladu. Ja sam bio predsjednik Vlade u kojoj je bila Narodna stranka, kao srpska stranka, SDP kao dominantna crnogorska stranka i građanska partija DPS. Vjerujte, najviše je za srpski narod uradila Narodna stranka, u kolaciji 'Da živimo bolje'", rekao je Vujanović u emisiji Živa istina.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je gro imovine prepisan u vlasništvo SPC dok je on bio na čelu Vlade, Vujanović odgovara:

"Iskreno da kažem, ja to ne znam. Ja mislim da svi ti upisi koji su vršeni na temelju nevaljane dokumentacije pravno nemaju nikavog značaja. To što je upisano u katastre, ako nije uz valjan dokaz, nema nikakve vrijednosti. Ja ne znam uopšte kako su se upisivali, nijesam se bavio time".

Govoreći o tome da li je njegova Vlada na bilo koji način ohrabriila upisivanje, Vujanović ponavlja da se izvršna vlast time uopšte nije bavila, te da je saznao iz medija da su rađene neke preknjižbe, ali ne zna na osnovu čega.

"U tom vremenu katastar nije bio dokaz svojine, vi ste imali katastarski list kao jedan od evidencijskih listova nekretnine, to nije imalo nikakav poseban značaj. Kasnije će, tek, katastar dobiti na svom značaju. Ja mislim da to sad nema nikakvog značaja. Kako je to katastarski evidentirano, nema nikake vrijednosti", rekao je Vujanović.

Bivši predsjednik Crne Gore smatra da je važno što postoji mišljenje Venecijanske komisije povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da je premijer Marković mudro postupio kad je pozvao Mitropoliju da se uključi u doradu toga zakona...

"Nesumnjivo je da će sada svi manastiri i crkve biti državno vlasništvo i to nije izmislila Crna Gora. Tu se VK naslonila na iskustva nekih zemalja, kao što je recimo Francuska. Ništa se tu ne mijenja. Nastavlja pravoslavna mitropolija i njeno sveštenstvo i mitropolit to da koriste i neće niko uzeti manastir i crkve, niti će koga useljavati. To će biti državna svojina, jer će ogroman dio tih manastira spomenik kulture... Ne vidim da je uopšte bilo potrebe da se stvara ovakva tenzija povodom toga", rekao je on.

Preporučujemo za Vas