REKAO DA NOVCA IMA ZA SVE DOBRE BIZNIS IDEJE

Marković: Vjerujem u Crnu Goru iz koje će se manje odlaziti, a više joj se vraćati

Premijer govorio na konstitutivnoj sjednici drugog saziva Savjeta za saradnju sa dijasporom - iseljenicima
4815 pregleda 25 komentar(a)
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Vlada Crne Gore

Današnja politička i ekonomska klima u Crnoj Gori pruža realne i opipljive šanse za novi razvoj, za ulaganja dijaspore u profitabilne projekte koji mogu doprinijeti još većim stopama našeg ekonomskog rasta, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na konstitutivnoj sjednici drugog saziva Savjeta za saradnju sa dijasporom - iseljenicima.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, govoreći o viziji saradnje matice i dijaspore kazao da ona prevazilazi slanje novca porodicama, ne sporeći važnost toga s obzirom da na takav način u Crnu Goru godišnje stigne više od pola milijarde eura.

Ukazavši kratko na, kako navode iz Vlade, ostvaren značajan ekonomski rast, Marković je naveo da su takvom rezultatu u velikoj mjeri doprinijele direktne strane investicije.

„Zaista bih bio srećan ako među investitorima, koji su u Crnu Goru stigli iz blizu sto stranih zemalja, u narednom periodu bude sve više i naših uspješnih ljudi koji su svoje biznise razvili širom planete”, rekao je Marković.

U tom kontekstu, Marković, kako dodaju iz Vlade, skreće pažnju lokalnim samouprava da osmišljavaju i kandiduju razvojne projekte prema Vladi; da budu kooperativni i otvoreni za ideje iz naše dijaspore:

„Novca ima za sve dobre biznis ideje i ja kao premijer garantujem da će Vlada snažno podržati svaku takvu ideju”.

Premijer je istakao da je naša država danas jedno veliko gradilište te da Crna Gora danas i Crna Gora iz koje se odlazilo, pa i samo prije nekoliko godina – ne liče jedna na drugu.

U tom preobražaju, dodao je on, vidi značajan prostor za veće prisustvo iseljeničke zajednice. Podsjetio je, kako navode iz Vlade, da je podrška dijaspore bila presudna u obnovi nezavisnosti te da je njihovo "da" 21. maja 2006. godine bilo "da" Crnoj Gori, evropskoj i evroatlantskoj, multikonfesionalnoj i antifašističkoj, ekonomski održivoj i prosperitetnoj.

„Ja vjerujem u takvu Crnu Goru, Crnu Goru iz koje će se manje odlaziti, a više joj se vraćati. Davno je prošlo vrijeme pečalbarskih odlazaka Crnogoraca u američke i druge rudnike iz pjesme Janka Đonovića, ali će uvijek u iseljeničkoj duši boljeti Šantićevi stihovi o 'suncu tuđeg neba'“, rekao je Marković.

On je istakao "da ćemo učiniti sve da se Crnoj Gori vraćate kao svojoj kući". U tome, kako je saopšteno, vidi i najveću obavezu Savjeta za dijasporu koji se danas konstituiše. Zahvalio je i dosadašnjim članovima Savjeta na angažmanu u prethodne tri godine, u kojima se, kako navode iz Vlade, pokazalo opravdanim formiranje ovakvog savjetodavnog tijela Vlade Crne Gore.

„Ne samo zbog toga što je to bila i naša zakonska obaveza koja je proistekla iz Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima, već jednako važnom smatram i našu moralnu obavezu prema svim onim generacijama crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka rasutih širom Evrope i svijeta”, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.