URA Budva: MORT tiho "ispod žita" provlači još jednu pljačku vijeka

"Mi smo već upozorili organe da je ovaj posao jako kontroverzan i da se iza njega krije pljačka i otimačina jer je transformacija urađena bez ijednog akta donesenog od strane lokalne uprave”, ukazuju iz odbora URA u Budvi.
3793 pregleda 3 komentar(a)
Budva, Foto: GP URA
Budva, Foto: GP URA

Ministrastvo održivog razvoja i turizma (MORT) vrlo sračunato i vješto, tiho, "ispod žita" provlači još jednu pljačku vijeka u Crnoj Gori i poharu narodnih i državnih resursa, a to je segmentacija Budvanske rivijere, ocijenili su danas iz budvanske URE.

“U jeku turističke sezone, i u godini kada je Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) uradilo sve da ugostiteljima bude prazan privatni smještaj i da se porodice kojima je decenijama ovo jedini izvor prihoda nađu u situaciji da postanu korisnici socijalne pomoći, zadaje se još jedan udarac crnogorskom turizmu i ugostiteljima. To podrazumijeva izdvajanje Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže i formiranje novog preduzeća u svrhu privatizacije a u korist već dobro poznatih imena Emilafarba i Kostića”, tvrde u Građanskom pokretu URA Budva.

Podsjećaju da su već govorili o ovome i pozivaju državne institucije da preispitaju njihov osnov sumnje da se radi o više krivičnih djela korupcije na najvišem nivou i zloupotreba službenog položaja u svrhu lične koristi.

“U konkretnom slučaju kako je Budvanska rivijera transformisana iz opštinskog preduzeća u državno odnosno kako je preko noći ingerencije i vlasništvo nad njom dobilo Ministarstvo turizma umjesto do tada jedini vlasnik Opštine Budva? Mi smo već upozorili organe da je ovaj posao jako kontroverzan i da se iza njega krije pljačka i otimačina jer je transformacija urađena bez ijednog akta donesenog od strane lokalne uprave”, ukazuju iz odbora URA u Budvi.

Oni pitaju institucije predsjednika države, predsjednika Vlade, ministra MORT-a, VDT, Vrhovni sud, Agenciju za privatizaciju:

"Na koji se način uopšte došlo do odluke o prenosu i transformaciji?

Gdje je akt o tom postupku i ko ga je potpisao?

Postoji li o tome odluka SO i je li ga potpisao predsjednik tadašnje SO?

Zakon o svojinskoj i upravljačkoj transformaciji je predviđao da onaj ko je državi dao svojinu dobije kasnije akcije (u jednom slučaju u Crnoj Gori je čak odbijeno da se isplati novac). Zašto opština Budva nije dobila svoje akcije?", zaključuje se u saopštenju URA Budva.

Bonus video: