Milačić: Šaranović da podnese ostavku, aplikacija je afera "Snimak" u softverskom obliku

On je pozvao i članove DIK-a koji su iz redova opozicije da se pobune protiv tih nepravilnosti, a ne da „daju legitimitet tom bezakonju i ogromnoj podmetačini i prevari“
88 pregleda 0 komentar(a)
Marko Milačić predaja liste, Foto: Luka Zeković
Marko Milačić predaja liste, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.03.2018. 18:30h

Predsjednički kandidat Prave Crne Gore, Marko Milačić, pozvao je predsjednika Državne izborne komisije (DIK), Budimira Šaranovića da podnese ostavku.

On je danas na konferenciji za novinare saopštio da se aplikacijom na sajtu DIK-a legalizuje sistem ucjena koji postoji u Crnoj Gori posljednjih 30 godina u svakom preizbornom procesu.

„Želim da pozovem prvog čovjeka DIK-a, Budimira Šaranovića da podnese ostavku i da kao društvo prezentujemo makar privid demokratije u ovom važnom procesu za izbor predsjednika Crne Gore“, naveo je Milačić.

On je pozvao i članove DIK-a koji su iz redova opozicije da se pobune protiv tih nepravilnosti, a ne da „daju legitimitet tom bezakonju i ogromnoj podmetačini i prevari“.

Milačić je ukazao da je to neustavna i kriminalna radnja DIK-a i da zahvaljući aplikaciji svaki poslodavac može ukucavanjem matičnih brojeva svojih zaposlenih, da utvrdi koga je politički podržao.

„Riječ je o aferi Snimak, ali u novom softverskog obliku, u vidu te aplikacije“, saopštio je Miličić.

On je danas predao DIK-u zahtjev za dostavljanje informacija o odluci izrade, uslovima i načinu korišćenja te aplikacije.

„Želim da znam ko je donio odluku o toj aplikaciji, na koji način i u kom procesu“, rekao je Milačić.

On je kazao da je ta odluka neustavna i nezakonita i da će, ukoliko im je dostave, istog trenutka Ustavnom sudu predati zahtjev za ocjenu njene ustavnosti.

Milačić je saopštio da je dobio poziv od predstavnika Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju da se sastanu u ponedjeljak.

„Kazaću mu sve detalje o ovom ogromnom bezakonju“, poručio je Milačić.

On je ocijenio da je to sihronizovana akcija DIK-, režima i Agencije za nacionalnu bezbjednost "koji su osim bezakonjem u obliku aplikacije, podmetali i volontere i potpise opozicionim kandidatima".

Milačić je upitao ko se krije iza Centra za demokratsku tranziciju koja, prema njegovim riječima, remeti izborni proces u Crnoj Gori i „brutalno“ se miješa istrčavajući ispred DIK-a.

„Riječ je o nevladinoj organizaciji koja je za 2016., prošlu i ovu godinu dobila iznos od pola miliona EUR“, kazao je Milačić.

On je saopštio da je taj napad najviše usmjeren na njega lično zbog toga što je kandidat za predsjednika koji, kako je kazao, ima vrlo jasno stavove na principu neutralnosti i borbe protiv NATO-a.

„Falsifikovani potpisi najviše smetaju kandidatima kojima su ti potpisi podmetnuti kroz lažnu aplikaciju“, poručio je Milačić.

Bonus video: