Poništena odluka protiv Pejovića, Agencija opet utvrdila kršenje Zakona

ASK saopštila da je i novom odlukom utvrdila kršenje Zakona o sprječavanju korupcije
2195 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Pejović, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprječavanje korupcije potvrdila je da je bivši ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović prekršio Zakon o sprječavanju korupcije, nakon što je Upravni sud poništio ovu odluku.

Agencija je u februaru prošle godine utvrdila da je ministar i glavni pregovarač sa Evropskom unijom istovremeno imao staus ambasadora u Briselu i bio u Glavnom odboru Demokratske partije socijalista, čime je, između ostalog, prekršio Zakon o sprječavanju korupcije, Zakon o vanjskim poslovima, Ustav.

Pejović je poslije toga podnio ostavku, Ministarstvo evropskih poslova je predstalo da postoji a mjesto glavnog pregovarača preuzeo je u međuvremenu Aleksandar Drljević.

Tročlano vijeće Upravng suda, na čelu sa Biserkom Bukvić, sredinom prošlog mjeseca je usvojio tužbu bivšeg ministra kojim se poništava odluka Agencije.

"Iako su u spisima predmeta svi dokazi kojima se utvrđuje odlučna činjenica u vezi sa javnim, odnosno privatnim interesom tužioca, tužena (Agencija) ih nije na pravilan način cijenila i to, naročito, u odnosu na činjenicu da je tužilac pravo na poseban dodatak ostvarivao kao ministar evropskih poslova koji vrši poslove glavnog pregovarača i nije ambasador u Misiji Crne Gore pri EU", navodi se, između ostalog, u obrazloženju odluke Suda.

Dodaje se da će Agencija u ponovnom postupku tužena otkloniti nepravilnosti na koje je ukazano presudom i utvrditi da li je on podredio javni interes privatnom i donijeti novo, zakonito rješenje.

Agencija je, međutim, juče saopštila da je i novom odlukom utvrdila kršenje Zakona o sprječavanju korupcije.

U odluci se ističe da je on uživao prava koje uživaju ambasadori i da treba uzeti u obzir činjenicu da Pejović nikada nije opozvan sa mjesta šefa Misije pri EU u Briselu.

"Naime, Zakonom o vanjskim poslovima jasno definiše da predsjednik ukazom opoziva ambasadora, a da se ukaz o postavljanju i opozicu ambasadora objavljuje u Službenom listu Crne Gore. Predsjednik Crne Gore nikada nije donio ukaz o opozivu pa isti nije objavljen u Službenom listu," navodi se, između ostalog, u odluci koju potpisuje pomoćnik direktora Savo Milašinović.

Upravni sud je poništio i odluku Agencija koja se odnosi na Božidara Vuksanovića, bivšeg člana i predsjednika Odbora direktora Aerodroma Crne Gore.

Međutim, iz institucije na čijem je čelu Sreten Radonjić su juče saopštili da su novom odlukom potvrdili da je on prekršio Zakon o sprječavanju korupcije.

"U oba navedena predmeta, Agencija je uvažila ocjene i naloge Upravnog suda date u presudama na ranije odluke Agencije koje se odnose na imenovane javne funkcionere, i na osnovu toga je odlučila kako je navedeno u izrekama ponovljenih odluka," navodi se u saopštenju Agencije.

Bonus video: