Carević: Demokrate će dobiti granice koje ne smiju da prelaze

Prvi čovjek budvanskog Demokratskog fronta (DF) je u razgovoru za “Vijesti” odbacio tvrdnje Demokrata da sarađuje sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i poručio koalicionim partnerima da skrate mandat Skupštini opštini Budva ukoliko misle da je sadašnje stanje neodrživo
9064 pregleda 33 komentar(a)
Svađe u Budvi loša poruka za opozicione birače: Carević, Foto: Opština Budva
Svađe u Budvi loša poruka za opozicione birače: Carević, Foto: Opština Budva

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carevićsmatra da je dogovor sa Demokratskom Crnom Gorom moguć samo uz, kako je kazao, jasno potcrtavanje crvenih linija koje se više ne smiju preći. “Vijesti“ su Carevića i doskorašnjeg gradonačelnika Dragana Krapovića pitale na koji način se mogu riješiti problemi unutar vladajuće koalcije u Budvi i riješiti politička kriza.

Prvi čovjek budvanskog Demokratskog fronta (DF) je u razgovoru za “Vijesti” odbacio tvrdnje Demokrata da sarađuje sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i poručio koalicionim partnerima da skrate mandat Skupštini opštini Budva ukoliko misle da je sadašnje stanje neodrživo. Carević je upozorio i da će Demokrate, u tom slučaju, političku krizu morati da izazovu sa DPS-om jer Demokratski front neće učestvovati u inicijativi za skraćenje mandata.

Da li je spor između Demokratskog fronta i Demokrata posledica suštinskih neslaganja ili pozadinskih partijskih politika? Ako su u pitanju suštinska neslaganja, zbog čega kriza tek sada eskalira?

Prije svega želim jasno da naglasim da odgovornost za sukob leži isključivo u Demokratama koje su započele medijsku hajku protiv mene lično i Fronta. Od trenutka preuzimanja dužnosti predsjednika Opštine suočen sam sa opstrukcijom i jasno mi je da je ona imala za cilj da me blokira u radu kako ne bih vodio lokalnu upravu uspješnije nego moj prethodnik. S obzirom da rezultati rada u poslednjih pola godine govore sami za sebe, jasno je da popularnost DF-a drastično raste u Budvi i na državnom nivou i da to nekima ne odgovara. Sve optužbe koje Demokrate iznose su banalne.

Mislite na optužbe da sarađujete sa DPS-om?

Nema saradnje sa DPS-om, nema skrivenih interesa investitora i nema nikakve nezakonitosti u mom radu. Za poslednjih pola godine nisam čuo da su Demokrate napale DPS, a svakodnevno napadaju mene i DF. To govori najviše o njima. Upravo najprogonjenija politička opoziciona struktura je DF i priču o povezivanju sa DPS-om doživljavamo kao uvredu. Ako pogledamo tok poslednje sjednice skupštine, jasno je da su Demokrate i Crnogorska zajedno sa DPS-om prekinule sjednicu tako što su je napustili i uskratili kvorum za dalji nastavak. Da li je suština njihovog zajedničkog djelovanja da se politička kriza iz Kotora preseli u Budvu, ostaje da se vidi u narednom periodu. Mi svakako nećemo dozvoliti da se taj scenario ostvari i čuvaćemo izbornu volju građana Budve do poslednjeg trenutka.

Možete li probleme riješiti na internim sastancima, umjesto javnom kompromitacijom druge strane?

Uvijek sam se zalagao da sva sporna pitanja raspravimo na koalicionim sastancima i da u javnosti djelujemo jedinstveno. Strogo sam se držao dogovora da prethodno sve usaglasimo unutar koalicije i da tako nastupamo u Skupštini. Kolege iz Demokrata su prekšile taj dogovor i krenule sa medijskim napadima, prvo oko izgradnje hotela turskog investitora “Mia Investment”, smatrajući da na taj način mogu da umanje moj politički rejting. Pred održavanje 27. sjednice zakazivao sam dva puta koalicioni sastanak kojem se predstavnici Demokrata i Crnogorske nisu odazvali već su se odlučili za blokadu rada zakonodavne vlasti, a partnera za to su našli u DPS-u. Neću dozvoliti nikakve pokušaje disciplinovanja mene kao predsjednika i nipodaštavanja rezultata rada, već ću učiniti sve da ova vlast traje do poslednjeg dana mandata na koji je izabrana. Ukoliko neko smatra da je sadašnje stanje neodrživo, put za to je poznat. Moraće sa DPS-om da izazove političku krizu i skrati mandat u čemu DF neće učestvovati.

Mislite li da je dogovor i dalje moguć?

Još jednom, smatram da je dogovor moguć, ali uz jasna pravila punog poštovanja i saradnje i isključivo bez lažnih optuživanja za saradnju sa DPS-om. Ne smatram da je u politici sve dozvoljeno iako se naši koalicioni partneri ponašaju suprotno. Zbog toga je dogovor moguć samo uz jasno potcrtavanje crvenih linija koje se više ne smiju preći. Sa druge strane, Demokratski front i ja lično apsolutno smo spremni da odgovorimo svakom scenariju koji slijedi. Sigurni smo u većinsku podršku građana Budve koji prepoznaju da je sadašnji način upravljanja gradom u potpunosti opravdao njihovo povjerenje.

Poštujemo koalicione dogovore i na svoju štetu

Da li ste svjesni da ovakvim vođenjem politike gubite povjerenje građana i kvarite poziciju opozicije i na državnom nivou?

Više puta smo upozoravali naše koalicione partnere da je neophodno da na primjeru Budve, Kotora, Herceg Novog i Berana gdje smo vlast pokažemo da smo dorasli zadatku koji su nam građani povjerili. Demokratski front je uvijek strpljivo poštovao koalicione dogovore, po pravilu uvijek na svoju štetu, ali sve u cilju opšteg interesa. Ukoliko pogledamo poslednje istraživanje javnog mnjenja onda je jasno da su građani prepoznali našu iskrenost i najbolju namjeru, dok su Demokrate nakon dešavanja u Kotoru ocijenili kao krivce i kaznili padom podrške i slabijim političkim rejtingom. Otuda i nervoza i pojačano bavljenje DF-om. Kada shvate da im je politički rejting brzo i drastično opao jer su neargumentovano napadali Front i zauzeli stav da su jedino oni ispravni na političkoj sceni, a da niko drugi ne valja, onda, možda i uspiju da zaustave strmoglavi pad koji ih očekuje.

Bonus video: