Demokrate: Ulazimo u Odbor ako se ispune uslovi

"Demokrate nastavljaju bojkot i radiće samo u okviru Odbora za sveobuhvatnu refermu izbornog i drugog zakonodavstva, ako se usvoje navedeni zahtjevi, odnosno prihvati Briselski plan Demokrata i URA"
9768 pregleda 50 komentar(a)
Poslanici Demokrata se za sada ne vraćaju u Skupštinu: Detalj iz parlamenta, Foto: Screenshot
Poslanici Demokrata se za sada ne vraćaju u Skupštinu: Detalj iz parlamenta, Foto: Screenshot
Ažurirano: 30.07.2019. 22:42h

Demokratska Crna Gora potvrdila je da će učestvovati u radu Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, ali su za to i postavili uslove.

Kolegijum predsjednika Skupštine dogovorio je da se sjutra održi posebna sjednica parlamenta na kojoj bi bile usvojene izmjene odluke o formiranju Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Demokrate navode da će učestvovati u u radu ad hoc parlamentarnog odbora zajedno sa opozicionim kolegama koji su već u Odboru samo:

"Ako se naziv odbora promijeni u: “Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva” i ako uslovi predočeni u "Briselskom planu" Demokrata i URA iz juna 2018. godine,budu prihvaćeni. Ako se definiše implementacija svih, a ne samo nekih preporuka OEBS/ODIHR povodom parlamentarnih izbora 2016. godine i predsjedničkih izbora 2018. godine, saglasno važećem Ustavu Crne Gore, u cilju povećanja transparentnosti i profesionalizma institucija koje su uključene u izborni proces (posebno Državne izborne komisije i Agencije za sprječavanje korupcije). Ako se predvidi osnivanje nezavisnog tijela/odbora za nadzor nad dosljednom primjenom usvojenih zakona i podzakonskih akata te ostvarivanja prava i sloboda učesnika u izbornom procesu; Napomena: ovo rješenje je parlamentarna većina uklonila iz Briselskog plana. Ako se definiše rješenje da odbor odobrava i predlaže predlog zakona o nacionalnom javnonom emiteru RTCG uključujući izmjene načina izbora Savjeta RTCG u Skupštini CG, kao i pravno rješenje koje će omogućiti izbor novog Savjeta RTCG odmah nakon usvajanja novog zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizija Crne Gore; Napomena: Aktuelni odbor je imao pravo samo da razmatra Nacrte koje utvrdi Vlada. Takođe, aktulnim rješenjem je bilo predviđeno da se novi Savjet RTCG ne bira odmah, već u nekom primjerenom roku, što znači da bi aktuelni partijski savjet nastavio da upravlja RTCG do kraja izbora. Ako se definiše rješenje da odbor odobrava i predlaže predloge zakona o medijima uz analizu seta medijskih zakona, sa eventualnim izmjenam i dopunima; Napomena: Aktuelni odbor je imao pravo samo da razmatra Nacrt kojeg utvrdi Vlada. Ako odbor definiše rješenje u onim slučajevima u kojima se princip konsenzualnog odlučivanja ne može postići, a postoji podrška članova Odbora koja garantuje postizanje tročetvrtinske većine u Odboru (11 od 14 lanova Odbora), takav predlog može biti utvrđen bez obzira na nepostojanje konsenzusa; Napomena: Aktuelno rješenje je omogućavalo da čak samo 7 od 14 članova Odbora može predložiti izborno zakonodavstvo", uslovi su Demokrata.

"Kao što smo naglasili u “Briselskom planu”, ponavljamo da smo spremni da učestvujemo i glasamo u Parlamentu samo ako ad hoc parlamentarni odbor postigne konačan dogovor o svim stavkama navedenim u tom planu, zajedno sa potvrđivanjem datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu. Dakle, Demokrate nastavljaju bojkot i radiće samo u okviru Odbora za sveobuhvatnu refermu izbornog i drugog zakonodavstva, ako se usvoje prethodno navedeni zahtjevi, odnosno prihvati Briselski plan Demokrata i URA", navodi se u saopštenju.

Dodaju da ostaju privrženi Sporazumu za budućnost i naglašavaju da su spremni da zajedno sa drugim političkim subjektima bojkotuje naredne parlamentarne izbore.

"Ukoliko se ne obezbijede uslovi za fer, slobodne i poštene izbore i ukoliko se ne usliše ostali zahtjevi opozicije poput formiranja prelazne Vlade čiji bi mandat, kako su naveli, trajao najmanje godinu dana, u kojoj svakako ne bi učestvovali, jer sa DPS nikada nećemo učestvovati u vršenju vlasti", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: