Država u Tivtu neće graditi ni pred izbore

Posljednji put država je iz svog kapitalnog budžeta finansirala jedan projekat na teritoriji Opštine 2013. godine, za rekonstrukciju vrtića “Bambi”, a ni tu investiciju nije kompletno pokrio državni budžet
3786 pregleda 1 komentar(a)
Kankaraš i Stijepović otvaraju dograđeni vrtić 2013. godine, Foto: Siniša Luković
Kankaraš i Stijepović otvaraju dograđeni vrtić 2013. godine, Foto: Siniša Luković

Iako se naredne godine u Tivtu održavaju redovni lokalni izbori, a lokalni DPS čelnici su proteklih mjeseci najavljivali da će država konačno početi da ulaže u gradnju javnih objekata i infrastrukture koja tom gradu nedostaje, Tivat se ni naredne godine neće naći u planu investicija koje će Vlada realizovati sredstvima državnog kapitalnog budžeta.

Na „Listi prioritetnih projekata za finansiranje iz kapitalnog budžeta države u 2020“ koju je na posljednjoj sjednici usvojila Vlada, među 29 projekata vrijednih ukupno nešto preko 91 miliona eura koji će se dogodine finansirati iz gradske kase, nema nijednog projekta iz Tivta. Iako tom gradu nedostaje najmanje jedna nova osnovna škola, jedan vrtić, policijska stanica, a saobraćajna infrastruktura mu je, bukvalno, očajna, o čemu svjedoče i nepodnošljive gužve na magistrali i tivatskim ulicama ovih dana u špicu turističke sezone, tivatska lokalna DPS-SD-HGI vlast nije uspjela da kod svojih stranačkih kolega u Vladi „progura“ za finansiranje iz državnog budžeta, nijedan projekat izgradnje nove infrastrukture ili nedostajućih javnih objekata u Tivtu.

Sve to dešava se neposredno nakon što je Tivat, potpisom gradonačelnika Siniše Kusovca i voljom odborničke DPS većine u lokalnom parlamentu, na traženje Vlade, Porto Montenegru oprostio dug od 5,6 miliona eura za neplaćene komunalije, iako Opština nije imala nikavu zakonsku obavezu da to uradi. Da se naplatila od Porta, Opština bi sa tim novcem mogla makar djelimično da riješi goruće probleme u javnoj infrastrukturi.

Neki od projekata iz drugih opština su prošli „Vladine filtere“, pa će, na primjer, dogodine iz državnog budžeta samo na teritoriji najbogatije crnogorske opštine Podgorice, finansirati čak osam projekata od kojih neki apsolutno nisu od državnog značaja, već su nešto što bi u sklopu redovnih aktivnosti trebalo da realizuje sama lokalna uprava Glavnog grada.

Iz Opštine Tivat nisu odgovorili na pitanja „Vijesti“ da li su i konkretno koje projekte u proteklom periodu kandidovali kod Vlade za finansiranje iz kapitalnog budžeta države u 2020. godini. Nije odgovoreno ni da li je prema njihovim saznanjima ijedan od tivatskih projekata prošao selekciju i ako nije, zašto se to nije desilo.

Posljednji put država je iz svog kapitalnog budžeta finansirala jedan projekat na teritoriji Tivta i realizovala sada već davne 2013. godine, kada su tadašnji ministar prosvjete Slavoljub Stijepović i gradonačelnik Dragan Kankaraš svečano otvorili rekonstruisani i dograđeni centralni objekat vrtića “Bambi”. Čak ni tu investiciju vrijednu oko dva miliona eura nije kompletnu pokrio državni budžet, već je Tivat dao 247 hiljada eura svog novca iz gradske kase da se novi objekat opremi, i to bez odluke lokalnog parlamenta, samo na osnovu “džentlmenskog dogovora” Kankaraša i tradašnjeg direktora Direkcije javnih radova Žarka Živkovića. Opština je uz to platila projekat nove zgrade i odrekla se preko 200 hiljada eura komunalija koje je država kao investitor vrtića, trebalo da joj plati.

Proteklih nekoliko godina, Opština je zbog totalne nebrige države i resornih ministarstva, uložila još na stotine hiljada eura novca iz svog budžeta u elemenatrne popravke i unepređenja javnih objekata od državnog značaja poput škola, vrtića ili Doma zdravlja.

Kusovac: Kada su u pitanju djeca, ne možemo čekati Vladu

Na pitanje zašto Opština radi nešto što je po zakonu obaveza Vlade, Kusovac je na konferenciji za štampu 14. jula, kazao da lokalna uprava „ne želi da čeka nadležno ministarstvo“.

„Savjet roditelja OŠ ‘Drago Milović’ je tražio postavljanje video nadzora u školi i mi nemamo kad da čekamo, već to završavamo o trošku Opštine, čim dobijemo saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka“, rekao je tada Kusovac. Istakao je da Opština već radi projekte za rekonstrukciju ili gradnju novih škola u Donjoj Lastvi, Gradiošnici i Radovičima i proširenje vrtića, kako bi ubrzala proces donošenja odluka na državnom nivou u vezi gradnje tih objekata.

„Kada su u pitanju naša djeca mi ne možemo čekati Vladu da se izjasni i jednog dana treba ministru u oči da kažemo da smo mi to uradili“, kazao je Kusovac.

Bonus video: