DF pita Katnića: Da li će biti uhapšeni Aco i Blažo Đukanović, Edin Kolarević i Brano Mićunović?

"Katnić je sproveo samo djelimičnu i vrlo ciljanu istragu prema pukim izvršiocima sa kojima uglavnom sklapa skandalozne Sporazume o priznanju krivice, u kojima se plaćaju minimalne novcane kazne i članovi ove kriminalne mreže se puštaju da se brane sa slobode", kazali su iz DF
14217 pregleda 24 komentar(a)
Sa jedne od pres konferencija DF, Foto: Boris Pejović
Sa jedne od pres konferencija DF, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.08.2019. 16:12h

Demokratski front (DF) još jednom poziva specijalnog državnog tužioca (SDT) Milivoja Katnića da saopšti crnogorskoj javnosti da li će istraga afera "Klap" i "Vardar" rezultirati hapšenjem organizatora ovih kriminalnih grupa Aca i Blaža Đukanovića, Edina Kolarevića i Brana Mićunovića, ili će nastaviti sa farsičnim sklapanjem sporazuma o krivici, saopšteno je danas iz tog političkog saveza.

"Očigledno da je funkcija tužioca, još iz vremena Veska Mujovića, isplativo zanimanje, a to je na svojoj koži najbolje osjetio Svetozar Marović, koji je Mujoviću platio 800 hiljada eura ne bi li mu obezbijedio povoljniji položaj pred Milivojem Katnićem. Ko je sve uzeo procenat od Marovićevih 800 hiljada eura tajnu krije Vesko Mujović, koji je odjednom postao nedostupan crnogorskim pravosudnim organima. A da li je Svetozar Marović zbilja dobio zadovoljavajući tretman, lako je zaključiti na osnovu nepobitne činjenice da su mu djelovi crnogorskog pravosuđa omogućili da nesmetano napusti Crnu Goru i tako izbjegne zatvorsku kaznu", navodi se u saopštenju DF.

Iz DF su dodali da afere "Klap" i "Vardar" u potpunosti dokazuju njihove ocjene da će se sve pretvoriti u farsu, jer kako tvrde iza čitave šeme pranja prljavog novca od šverca droge i cigareta stoje braća Đukanović.

"Katnić je sproveo samo djelimičnu i vrlo ciljanu istragu prema pukim izvršiocima sa kojima uglavnom sklapa skandalozne Sporazume o priznanju krivice, u kojima se plaćaju minimalne novcane kazne i članovi ove kriminalne mreže se puštaju da se brane sa slobode", kazali su iz DF.

Navode da su uz pomoć insajdera, javnost upoznali sa načinom kako ova kriminalna šema funkcioniše i da se na sličan nacin peru milijarde eura novca od droge, cigareta, prostitucije, oružja, ilegalnog klađenja.

"Mreža fiktivnih komapnija koja preko fiktivnih faktura posluje sa najvećim firmama iz oblasti gradnje, prodaje namještaja, stovarišta građevinskog marerijala, hotelijerstva, ugostiteljstva, priređivanja igara na sreću i sl. oprala je milijarde prljavog novca na ovaj način. To nije moglo da funkcioniše da nije bilo korumpiranih policajaca, tužilaca, sudija, poreskih inspektora , stečajnih upravnika. I svi su oni svoje "dobre usluge" naplaćivali. Drugog objašnjenja za ćutanje državnih organa i tolerisanje ove bestijalne pljačke države i naroda, jednostavno nema. I sada ovakvo postupanje tužilaštva i sudova i sklapanje skandaloznih sporazuma o proznanju krivice, gdje neko ko je opljačkao milione eura od države, sklopi sporazum sa tužilaštvom da plati pet do deset odsto opljačkanog i da ne ide nijedan dan u zatvor, ne može se drugačije objasniti osim korupcijom", poručio je DF.

On postavljaju pitanje crnogorskoj javnosti "Ko je u tužilštvu i sudovima uzeo pare za ovakve nagodbe, koje predstavljaju sprdanje pravu, pravdi i državi?"

"Zašto se opasni kriminalci koji godinama organizovano i sistemski pljačkaju drzavu nagrađuju ovakvim novčanim sporazumima bez zatvora? Svi dokazi su objavljeni, fiktivne fakture, izvodi iz banaka, svjedočenja aktera. Zašto Katnić ne ide na sud kada ima sve dokaze, već sklapa ovakve sporazume. Ovdje se radi o finansijskom kriminalu i novca u kriminalnoj organizaciji ima mnogo. Izgleda da se i u postupku vrte neke količine novca između tužilaštva i sudova i optuženih. Nema sumnje da se afere "Klap" i "Vardar" pretvaraju u aferu "Sprdnja" i “Ja tebi, ti meni" i da će na kraju sve da završi po poznatoj devizi crnogorskog pravosuđa "Pojeo vuk magrca". Za ovakvu mrežu korupcije koja je potpuno zahvatila policiju, tužilaštvo, sudove i sve institucije države, postoji samo jedno rješenje - svi masovno podržite DF i pravu opoziciju u rušenju ove korumpirane vlasti i onda ćete vidjeti kako funkcioniše pravna država i kako se postupa sa kriminalcima i lopovima", zaključuje se u saopšđtenju DF..

Bonus video: