VDT više ne daje informacije o prijavi

Danilović tvrdi da Bogdanović zamagljuje aferu “stanovi”, Tužilaštvo neće o najavi Ministarstva kulture
6598 pregleda 41 komentar(a)
Koncert na “Trgu od ćirilice” u Novom, Foto: Radio Sarajevo
Koncert na “Trgu od ćirilice” u Novom, Foto: Radio Sarajevo

Državno tužilaštvo nije potvrdilo a ni demantovalo da je Ministarstvo kulture podnijelo prijavu zbog vrijeđanja državnih simbola, odnosno zbog događanja na “Trgu od ćirilice” i u Herceg Novom.

“Državno tužilaštvo ne daje informacije o tome da li je u odnosu na bilo koje lice podnijeta krivična prijava ili ne,” navodi se u odgovoru”Vijestima” iz kabineta VDT-a.

Tužilaštvo do sada nije saopštavalo detalje, ali je objavljivalo da su zaprimili prijavu i formirali predmet.

Ministarstvo kulture je prije tri dana najavilo da će podnijeti krivičnu prijavu protiv organizatora koncerta u Herceg Novom zbog kršenja “čitavog skupa zakonskih odredbi”. Da li su to učinili i po kom zakonskom osnovu, obećali su da će “Vijestima” odgovoriti u ponedjeljak.

Mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije rekao je juče da je ministar kulture Aleksandar Bogdanović zalutao u tu oblast.

Kritikujući najavu iz Bogdanovićevog resora da će podnijeti krivičnu prijavu, mitropolit je rekao da je to “svjedočanstvo nerazumlja jednog čovjeka, ali i onih koji su ga postavili na to mjesto”.

“To je svjedočanstvo nerazumlja ministra kulture i to nije kultura, nego njeno poricanje i nekultura najgore vrste. To nije prvi put od njega i to je znak njegove neobrazovanosti, čemu je i dokaz njegov predlog da ikonu Bogorodice Filermose strpa u onu pećinu. Sve to pokazuje da je on zalutao u kulturu i postavlja se pitanje ko je takvog čovjeka i postavio na to mjesto. Poricati trobojku, a predstavljati se za ministra Crne Gore ne spada u normalne stvari. Pjesmu ‘Tamo daleko’ pjeva sva Evropa”, rekao je mitropolit za Novi TV.

Ministarstvo je prije tri dana najavilo da su “isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz, u takvim prilikama, gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podnijeti prijavu pred nadležnim organima”.

Na humanitarnom koncertu za Kosovo i Metohiju, čiji je suorganizator bila i crkvena opština Novog, pjevalo se i “Tamo daleko”, i druge pjesme koje su ocijenjene kao srpske nacionalističke. Vijorila se i “trobojka”, za koju Amfilohije objašnjava i da je zastava kralja Nikole Petrovića.

Crnogorski pokret, čiji je jedan od osnivača predsjednik Savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić, juče je podnio prijavu tužilaštvu protiv Mitropolije SPC i pjevača Vlada Gergijeva zbog, kako se navodi, krivičnih djela protiv ustavnoga uređenja i bezbjednosti Crne Gore. Navodi se da su se na koncertu u Herceg Novom istupima govornika, podržanih organizovanim klerofašističkim divljanjem mase huligana, vrijeđali Crnogorci i Crna Gora i prizivala okupacija zemlje. “Izvodile su se pjesme ‘Tamo daleko’ i ‘Crna Gora i Srbija to je jedna familija’, koje su osobenom interpretacijom Georgijeva, mijenjanjem određenih riječi, sugerisale da su djelovi Crne Gore Srbija i da je Crna Gora podređena Srbiji”, kaže se u saopštenju.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović juče je izjavio da je “pjesma ‘Tamo daleko’ jedna od najljepših i sudbinski najstrašnijih pjesama iz Velikog rata koju su pjevali, ili s ponosom slušali vojnici i državnici pobjedničkih sila onog doba, postala atak na ustavni poredak i bezbjednost”. “Sramno je imati ovakvo Ministarstvo kulture, a ministar treba da se zastidi, ako je to moguće, namjere da bude “smokvin list” za ovo prljavo skretanje pažnje sa podjele stanova i kredita kadrovima partija na vlasti”, rekao je on.

Ovoga proljeća je Andre Rieu u beogradskoj Areni dirigovao orkestrom koji je svirao upravo 'Tamo daleko', jednu od najljepših i najveličanstvenijih pjesama minulog vijeka, po kojoj su u svijetu muzike Srbija, ali i Balkan prepoznatljivi, kaže Goran Danilović.

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, komentarišući najavu krivične prijave protiv organizatora koncerta, naveo je da Srbija želi korektne odnose sa svima.”Mi nemamo bliži narod od crnogorskog, ali je za ljubav potrebno dvoje. Ne znam šta je loše u humanitarnom koncertu za Srbe na Kosovu i Metohiji. Ne znam šta je loše u srpskim pjesmama, sa ‘Tamo daleko’ koja nema nikakve veze sa aktuelnim dešavanjima. Toliko ima crnogorskih pjesmama u Srbiji, i niko nije reagovao”, kazao je Dačić za RTS, navodeći da bi bilo u interesu svih da se spuste tenzije.

Georgijev je u izjavi medijima rekao da mu nikada nije smetalo razvijanje hrvatske zastave u Boki: “Ko god da je ‘Tamo daleko’ povezao sa mržnjom treba da propadne u zemlju od stid... Ja sam rođeni Novljanin i Crnu Goru volim kao jedno od moja dva oka u glavi. Gospodo, prestanite da vrijeđate”, naveo je on.

Bonus video: