Grubišić: Članstvo Crne Gore u NATO ubrzaće pristupanje EU

Grubišić je na primjeru Hrvatske želio da objasni nikšićkim srednjoškolcima šta to Crna Gora i njeno stanovništvo dobijaju učlanjenjem u EU
77 pregleda 1 komentar(a)
Veselko Grubišić, Foto: Svetlana Mandić
Veselko Grubišić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.03.2018. 11:53h

Ambasador Hrvatske Veselko Grubišić smatra da je članstvo Crne Gore u NATO argument koji će ubrzati njeno pristupanje Evropskoj uniji i da je Crna Gora na tom putu „daleko odmakla“. To je kazao na „Ambasadorskom satu“ u Nikšiću, aktivnosti koju NVO „Alfa centar“ organizuje već 26.put, a kojoj prisustvuju nikšićki srednjoškolci.

Grubišić je na primjeru Hrvatske želio da objasni nikšićkim srednjoškolcima šta to Crna Gora i njeno stanovništvo dobijaju učlanjenjem u EU.

„O nama se svakako odlučivalo u Briselu. Ako ste izvan prostorije u kojoj se odlučuje o vama onda molite nekog da vam kaže šta su rekli o vama. U ovom slučaju vi sjedite za stolom za kojim se odlučuje i imate mogućnost uticati, mogućnost svoje interese i svoja traženja predstaviti drugima i neku malu 'bujicu' usmjeriti prema sebi“, kazao je ambasador Hrvatske u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je članstvom u EU stekla finansijsku korist, „oživjela“ industriju, dobila veći broj turista, realizovala brojne projekte.

„Lakše je izgraditi kvalitetnije, etičnije i bolje društvo sa najboljima nego sami ili možda sa onima koji nijesu ništa bolji od vas. Članstvo u EU je cjeloživotno učenje, tako da vi svaki dan morate učiti i ono što je bitno, morate svoje društvo da poboljšate, da poboljšate uslove za čovjeka“, poručio je Grubišić.

Postoji i negativna strana učlanjenja, a to je – odlazak mladih, kazao je ambasador Hrvatske.

„Nije nam pozitivno što nam mladi odlazi. Pitanje je koliko će se tih mladih vratiti. Nažalost, to se dogodilo u svim državama. Mislim da su Rumunija i Poljska, u početku, izgubile po dva miliona stanovnika, da su male zemlje, poput baltičkih, takođe izgubile puno stanovnika. Ono što bi bilo idealno je da mladi iz ovih novih članica iskoriste obrazovanje, ali da ne ostanu u starim članicama EU nego da se vrate“, kazao je Grubišić.

„Alfa centar“ je prije sedam godina počeo sa organizovanjem „Ambasadorskog sata“ i prema riječima Aleksandra Dedovića, izvršnog direktora te NVO, aktivnost je u potpunosti opravdala očekivanja tako da će od ovog polugodišta srednjoškolci iz Plužina i Žabljaka, a ne samo iz Nikšića, imati priliku da čuju nešto više o istoriji, kulturi, umjetnosti, tradiciji i društveno-političkim prilikama stranih zemalja.

„Sigurni smo da će se buduće aktivnosti, a tu je i nagradni konkurs na temu 'Mladi u budućoj evropskoj Crnoj Gori', zainteresovati što veći broj srednjoškolaca da nam se pridruže, da se okupimo zajedno, da istražujemo ove teme i da oni budu taj zamajac koji će Crnu Goru konačno smjestiti u društvo evropskih porodica“, poručio je Dedović.

Ovo je prva aktivnost u nizu koja se realizuje u sklopu projekta „Želim da vidim, hoću da znam“ podržanog od Ministarstva sporta

Bonus video: