CeMI isključen iz procesa reforme izbornog zakonodavstva

Iz CeMI-ja su pozvali članove novoformiranog Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona da taj proces učine inkluzivnim i uključe u rad sve one subjekte koji suštinski mogu doprinijeti unaprijeđenju izbornog procesa i izbornih zakona
1957 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: PR Centar
Ilustracija, Foto: PR Centar

Centar za monitoring i istraživanja (CeMI) pozvao je članove novoformiranog Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona da se odrede u odnosu na njihov zahtjev i objasne razloge za isključivanje iz procesa jedne od najznačajnijih organizacija civilnog društva iz te oblasti.

Iz CeMI-ja je saopšteno da je ta nevladina organizacija 2. avgusta uputila dopis predsjedniku Skupštine, Ivanu Brajoviću, sa zahtjevom da omogući učešće predstavnika CeMI u radu Odbora, u svojstvu pridruženog člana.

„Nakon što je Skupština Crne Gore usvojila izmjene Odluke o obrazovanju Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, kojom se u značajnom mijenjaju ključni elementi prethodne Odluke, a odnose se na sastav, rok i djelokrug rada ovog tijela, formalno su stvorene sve pretpostavke i za uključivanje ostalih subjekata u rad Odbora, u različitim kapacitetima“, kaže se u saopštenju.

Međutim, kako se dodaje, CeMI ni do danas nije dobio povratnu informaciju, „iako u formalnom smislu ne postoje ograničenja za realizaciju ovog zahtjeva, te se otvara pitanje stvarne volje predstavnika političkih subjekata da ovaj proces učine transparetnim i inkluzivnim“.

„Nakon 18 godina kontinuiranog rada u ovoj oblasti, CeMI je izgradio tim prepoznatih, međunarodnih i nacionalnih eksperata, u kontinuitetu ukazuje na potrebu reforme izbornog okvira i posvećen je unaprijeđenju integriteta izbornog procesa u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Iz CeMI-ja su pozvali članove novoformiranog Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona da taj proces učine inkluzivnim i uključe u rad sve one subjekte koji suštinski mogu doprinijeti unaprijeđenju izbornog procesa i izbornih zakona.

Oni su podsjetili da je u navedenom periodu ta nevladina organizacija nadgledala gotovo sve izborne procese u Crnoj Gori, na način što su, kako su pojasnili, prepoznati stručnjaci iz te oblasti nadzirali i cijenili rad ne samo izborne administracije u pripremnom periodu, ili u toku izbornog dana, već i svih drugih nadležnih institucija u Crnoj Gori.

„Dodatno, CeMI je pored nacionalnog, jedan od ključnih aktera na međunarodnom nivou u oblasti nezavisnog nadgledanja izbora. Od 2017. godine na čelu je Evrop­ske mre­že or­ga­ni­za­ci­ja za nad­gle­da­nje iz­bo­ra (ENE­MO), koju čine organizacije civilnog društva iz 18 zemalja i koje sprovode nezavisni monitoring izbora uz podršku velikog broja međunarodnih partnera“, istakli su iz CeMI-ja.

Oni su kazali da vjeruju da stečeno međunarodno iskustvo i brojni kontakti mogu biti od koristi za rad Odbora, u smislu formulisanja najboljih riješenja za naš sistem, a na bazi najboljih međunarodnih praksi.

„Međutim, očigledno je da reference nisu ono što je ključno u procesu izbora onih koji mogu biti uključeni u ovaj proces“, upozorili su iz CeMI-ja.

Iz te organizacije su pozvali članove Odbora da se javno odrede u odnosu na podnijeti zahtjev i javnosti objasne razloge za isključivanje iz procesa jedne od najznačajnijih organizacija civilnog društva iz ove oblasti.

„U svakom slučaju, CeMI će nastaviti da prati aktivnosti ovog Odbora i javno zagovara ona riješenja za koja vjerujemo da zaista mogu unaprijediti izborni proces i doprinijeti povećanju ukupnog povjerenja u izborni sistem“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: