Medojević: Vlast pomorce gurnula u kriminal sa drogom

Lider PZP-a tvrdi i da je uloga crnogorskih pomoraca u transportu velikih količina kokaina preko Atlantika na rutama ka Evropi registrovana "još 2007, 2008. godine i od tada su pod posebnom pažnjom DEA"
7112 pregleda 14 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Jedini spas za povraćaj reputacije crnogorskih pomoraca je smjena "mafijaške i švercerske vlasti" koja ih je gurnula u kriminal sa drogom, ocijenio je lider Pokreta za promjene (PZP), Nebojša Medojević.

"Najava adminsitracije SAD da neće dozvoliti ulazak kontejnerskih brodova velikih kompanija na kojima većinu posade čine crnogorski pomorci, direktna je posljedica zapljene rekordne količine od 18 tona kokaina na brodu MSC Gayan u Filadelfiji. Američke bezbjednosne agencije, a posebno DEA od 2006. godine sa posebnom pažnjom prate djelovanje narkokartela iz Crne Gore koji su postali veliki globalni igrači sa odličnim vezama sa južnoameričkim kartelima koji proizvode kokain. Velike nabavke kokaina su uvijek pod pažnjom DEA koja ima svoju mrežu agenata u narkokartelima koji proizvode kokain", smatra Medojević.

>> MSC masovno otpušta crnogorske pomorce: Državu ne brine što vas zovu kriminalcima

Lider PZP-a tvrdi i da je uloga crnogorskih pomoraca u transportu velikih količina kokaina preko Atlantika na rutama ka Evropi registrovana "još 2007, 2008. godine i od tada su pod posebnom pažnjom DEA".

"Istražujući modus operandi crnogorskog narko kartela. DEA je locirala ulogu crnogorskih posada veoma važnom. Da bi izbjegli akcije DEA i carinskih služb , crnogorski pomorci su robu uzimali na otvorenom moru, kao u ovom slučaju, kada su napustili luku u Peruu".

Medojević tvrdi da su agenti DEA došli do saznanja da je veći dio "ove robe" trebao da završi u SAD, što je dovelo "do ove radikalne reakcije aministracije SAD".

"Sigurnost južne granice SAD i borba protiv meksičkih narkokartela otvorila je i pitanje podizanja zida prema Meksiku, što je postalo jedno od najvažnijih političkih pitanja. Imajući u vidu da je u SAD praktično već počela predsjednička kampanja za izbore 2020, ova rekordna zaplijena kokaina je morala izazvati pažnju svih politčkih i bezbjednosnih struktura u SAD", smatra Medojević.

On tvrdi da je pokušaj ulaska na tržište SAD sa tolikom količinom droge bio prelazak crvene linije, te da bi mjera mogla biti praćena i neizdavanjem viza za crnogorske pomorce.

"Crnogorskim pomorcima ne može pomoći država, čija vlast stoji iza šverca kokaina. Ovaj šverc je “državni” posao iz njega se finansiraju krađe izbora i kampanje DPS", saopštio je Medojević.

On ocjenjuje da crnogorskim pomorcima u potrazi za poslom ne preostaje ništa drugo već da mijenjaju državljanstva.

"U poslednje vrijeme ukrcaj crnogorskih pomoraca na komapaniju MSC je išao preko izvjesne gospođe sa Banovog Brda i svima je stavljano do znanja da se od njih mogu očekivati i određene aktivnosti koje nijesu uobičajene niti u opisu posla. Tako da su svi crnogorski pomorci uključeni i šverc kokaina dobro znali đe idu i šta će da rade i niko ih nije ni prisilio ni prevario", dodaje Medojević.

"Jedini spas za povrćcaj reputacije crnogorskih pomoraca je smjena ove mafijaske i švercerske vlasti koja ih je gurnula u kriminal sa drogom", zaključio je Medojević.

Bonus video: