Opozicija kalkuliše u vezi s radom odbora

Demokrate i Rudović će doći na sastanak koji je zakazao Gvozdenović, DF odlučuje, SDP čeka Bečića
1636 pregleda 12 komentar(a)
Predsjedništvo Fronta će vijećati oko izbornih reformi, Foto: Boris Pejović
Predsjedništvo Fronta će vijećati oko izbornih reformi, Foto: Boris Pejović

Demokratski front najvjerovatnije neće doći na sjednicu skupštinskog odbora za reformu izbornih zakona, iako o tome odluku tek treba da utvrdi predsjedništvo, a SDP čeka odgovor demokrata na sastanak oko zajedničke strategije. Samo su demokrate i Neđeljko Rudović (samostalni posanik) juče bili sigurni da će se odazvati pozivu Branimira Gvozdenovića (DPS) za 11. septembar.

Na dnevnom redu je, kako je saopšteno iz Odbora, upoznavanje sa “realizovanim aktivnostima” i “razmatranje planiranih sa akcentom na saradnju sa međunarodnim organizacijama”.

Opozicija je bojkotovala Odbor nakon sudske oduke o zatvaranju dvojice poslanika DF-a. Nakon što je Aleksandar Damjanović, iz Posebnog kluba poslanika ostao bez mjesta, DF je objavio da oni i dalje neće dolaziti. U međuvremenu su ultimativno zatražili i izmjene Ustava Crne Gore jer smatraju da su Srbi diskriminisani.

“Vijestima” je juče potvrđeno da DF najvjerovatnije neće promijeniti odluku, ali da će konačan stav o tome ipak zauzeti Predsjedništvo tog saveza.

Većina članovi iz opozicije rekli su juče da dolaze na prvu narednu sjednicu, a da dalji nastavak zavisi od međusobnog dogovora i saradnje.

U SDP-u, čiji je poslanik Raško Konjević, član tog skupštinskog tijela, kažu da prisustvo ima smisla ukoliko se prije toga održi sastanak političkih partija i poslanika koji su javno iskazali spremnost da učestvuju u dijalogu i radu Odbora. Predsjednica SDP-a je, podsjećaju, inicirala sastanke lidera partija i predstavnika u odboru. Čeka se još zvaničan odgovor Demokrata i on će biti zakazan.

“Nadamo se da će se održati ove sedmice u susret zakazanoj sjednici Odbora. Na njemu treba definisati minimum principa o zajedničkom nastupu opozicije u radu odbora. Ozbiljan opozicioni pristup je veoma važan”, rekli su “Vijestima” u partiji Draginje Vuksanović Stanković.

“Očekujem da će predstavnici opozicije imati koordinisane stavove u vezi s ovim pitanjem i to je uostalom i smisao poziva SDP-a na zajednički sastanak,” rekao je Neđeljko Rudović, koji je član odbora u ime kluba SNP/Demos.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović potvrdio je “Vijestima” da će dvojica predstavnika te partije Momo Koprivica i Danilo Šaranović takođe učestvovati u radu:

“Informisani smo da će se Prva sjednica Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva održati 11. septembra ove godine. Članovi Odbora u ime Demokrata prisustvovaće najavljenoj sjednici, dok će nastavak rada i učešće na sjednici Odbora zavisiti od učešća ostalih predstavnika opozicije, pri čemu nas uopšte ne zanima stav Demokratskog fronta. Dakle, doći ćemo na sjednicu i napustiti ukoliko ostatak opozicije ne uzme učešće”, rekao je funkcioner Demokrata.

Njihovi poslanici se do sada nijesu pojavljivali na sjednicama, ni u Skupštini. Šaranović i Koprivica su izabrani na plenarnoj sjednici krajem avgusta, a Demokrate su odluku promijenile jer je DPS, kako navode, prihvatio njihove uslove.

Bonus video: