Brajović razgovarao sa delegacijom Kongresa SAD

„Sjedinjene Američke Države su vaš prijatelj i partner, Kongres je vaš saveznik i nadamo se da ćete i 2020. godine dokazati sebi i svijetu da demokratija zauvijek ostaje u Crnoj Gori“, kazao je senator Grem
411 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sastao se danas sa delegacijom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koju predvodi senator Lindzi Grem, koji je i predsjednik Odbora za pravosuđe američkog Senata, saopšteno je iz Skupštine.

Sagovornici su, kako se navodi u saopštenju, izrazili zadovoljstvo sveukupnom saradnjom Crne Gore i SAD, kontinuiranim razvojem bilateralnih odnosa i jačanjem partnerstva u okviru NATO-a.

Dodaje se da je Brajović izrazio zahvalnost na snažnoj podršci američkog Kongresa u ostvarenju ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore. Osvrnuo se i na značaj brojnih zakonodavnih inicijativa pokrenutih od strane američkog Kongresa, koje su u konačnom imale za cilj afirmaciju članstva Crne Gore u NATO.

"Drago mi je da je ocjena naših sagovornika da je Crna Gora lider u regionu, odgovoran NATO član i da će biti odgovoran član Evropske unije. Ovi sastanci, kao i kontakti na najvišem nivou treba da budu što intenzivniji i češći, jer je veliko zadovoljstvo da Crna Gora ima saveznika u Sjedinjenim Američkim Državama“, istakao je Brajović.

U saopštenju se navodi da je Brajović upoznao sagovornike sa aktuelnom političkom situacijom i ekonomskim prilikama u državi.

Pri tome je naglasio važnost daljeg rada skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva i izrazio uvjerenje da će svi poslanici pokazati neophodan stepen odgovornosti prema crnogorskim građanima.

Lindzi Grem je, dodaje se, istako da je Crna Gora donijela dobru odluku pridruživši se NATO-u, čime je osigurala bezbjednost svojih građana, a Kongres će nastaviti da pruža punu podršku daljem jačanju vladavine prava i medijskih sloboda u susret predstojećem članstvu u EU.

Izrazio je očekivanja da će i ekonomska saradnja u narednom periodu biti intenzivnija, naglasivši da će nastojati da prenese poruku američkim investitorima da budu konkurentniji.

„Sjedinjene Američke Države su vaš prijatelj i partner, Kongres je vaš saveznik i nadamo se da ćete i 2020. godine dokazati sebi i svijetu da demokratija zauvijek ostaje u Crnoj Gori“, zaključio je Grem.

Bonus video: