Grejem: Kinezi nisu problem, Crna Gora ide ka zapadu

Američki senator je rekao da će naredni parlamentarni izbori biti test koji će pokazati da li je u Crnoj Gori uspostavljena čvrsta demokratija
5473 pregleda 20 komentar(a)
Grejem danas u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Grejem danas u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.09.2019. 19:04h

Senator Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Lindzi Grejem (Lindsey Graham) saopštio je na konferenciji za medije u Podgorici da zemlje Evropske unije i SAD treba više da se uključe u razvoj ekonomije Crne Gore.

Senator Grejem je nakon razgovora sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, izjavio da je poslovanje Crne Gore sa Kinom poslovna odluka te države, a da Crna Gora svoju budućnost vidi sa zapadom i državama zapadne demokratije.

Odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE), da li je administracija SAD zabrinuta zbog kineskih investicija u Crnoj Gori, koje prema procjenama dijela ekonomskih analitičara mogu prerasti u dužničko ropstvo Crne Gore prema Kini, Grejem je rekao:

“O kineskim investicijama sam razgovarao sa predsednicima države i Skupštine i ono što sam zaključio je da SAD moraju biti konkurentnije. Jer Kina je zaista ponudila dobar paket (izgradnje autoputa kroz Crnu Goru) i dobre uslove i mislim da zemlje Evrope treba više da se uključe u razvoj ekonomije Crne Gore. To se odnosi i na SAD. Sa druge strane mislim da nije pošteno sa naše strane da očekujemo da Crna Gora plaća veću kamatu i da pristane na lošije uslove od onih koje su ponudili Kinezi. Tako da ono što smo saznali tokom naše posjete ovdje je, da je poslovanje Crne Gore sa Kinom poslovna odluka Crne Gore. A da Crna Gora svoju budućnost vidi sa nama, sa zapadom i vidi sa razvijenim demokratijama. Zaista se nadam da će zemlje EU i SAD, takođe biti u stanju da se integrišu sa vašom ekonomijom. U ovoj situaciji zaista ne mogu kriviti Kinu već nas, mi treba da budemo konkurentni”.

Grejem je naveo i da će naredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori biti test koji će pokazati da li je u Crnoj Gori uspostavljena čvrsta demokratija:

“Vaš sljedeći cilj je članstvo u Evropskoj uniji, nadam se da ćete biti uspješni u tome. Na tom putu imate dva velika izazova. Jedan je u oblasti vladavine prava što je neophodno, kako bi ste imali više investitora iz Sjedinjenih Država i sa zapada. Na taj način biste imali i slobodne i živopisne medije. Sljedeći veliki test za Crnu Goru biće izbori koji će se održati 2020. godine. Svijet će gledati te izbore. Ako ti izbori budu dobri i dobro prođu, to će biti signal Evropskoj uniji, Sjedinjenim Državama i ostatku svijeta, da je Crna Gora - čvrsto uspostavljena demokratija”, rekao je Grejem.

On je naglasio potrebu da se poraze snage koje podrivaju demokratiju u Crnoj Gori.

“Snage koje žele da podrivaju napore Crne Gore na njenom putu ka demokratiji i koje su podrivale napore ka njenom putu ka NATO, takođe su snage koje rade protiv nas. I važno je da ih porazimo ovdje, ne samo zbog budućnosti Crne Gore već i zbog budućnosti cjelokupnog regiona. A što se tiče Sjedinjenih Država, mi smo vaš partner i vaš prijatelj. A Kongres SAD je vaš saveznik i nadamo se da ćete 2020. godine moći da dokažete sebi i dokažete narodu Crne Gore i cijelom svijetu, da će demokratija u Crnoj Gori ostati zauvijek. Put koji vas čeka biće težak i naravno zahtijevaće kompromise što je vrlo teško”, zaključio je Grejem.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je rekao da je država spremna na maksimalno angažovanje na usvajanju standarda, jačanju vladavine prava i napredovanje na putu ka Evropskoj uniji.

“Crna Gora je pouzdan partner koji u NATO izvršava sve svoje obaveze, a i pouzdan partner na putu ka Evropskoj uniji. I računamo da, kad god to bude, bićemo prva naredna članica Evropske unije”, rekao je Brajović.

Delegacija američkog Kongresa predvođena senatorom Grejemom razgovarala je o saradnji SAD i Crne Gore i sa premijerom Duškom Markovićem, saopšteno je iz Ambasade SAD u Podgorici.

Đukanović: Želimo da vidimo više investitora iz SAD i NATO članica

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je delegaciju Kongresa SAD, na čelu sa senatorom Lindzijem Grejemom, koja boravi u Crnoj Gori

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, zahvalio na posjeti i na pažnji koju SAD i Kongres poklanjaju Crnoj Gori, kao i na kontinuiranoj podršci Vašingtona, što je, kako je rekao, značajno doprinijelo očuvanju mira, učvršćenju multietničkog sklada, snaženju demokratije i sprovođenju društvenih reformi.

Posebno je, kako se navodi, zahvalio na podršci za prijem Crne Gore u NATO, što je, kako se navodi u saopštenju, najvažnije ostvarenje našeg društva u novijoj istoriji. "Kada smo obnavljali nezavisnost rekli smo da želimo da vratimo Crnu Goru evropskim i evroatlantskim vrijednostima. Imali smo jasnu viziju, pokazalo se i realnu snagu da to ostvarimo", kazao je Đukanović. On je, dodaje se, posebno apostrofirao ulogu Kongresa u tome, naročito nedavno preminulog senatora Džona Mekejna.

Đukanović je kongresmene upoznao i sa aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, naglašavajući, kako je saopšteno iz predsjednikovog kabineta, posvećenost evropskom i evroatlantskom sistemu vrijednosti, istrajnost u odbrani multietničke demokratije, kontinuirano osnaživanje vladavine prava i doprinos stabilnosti regiona, kao i očuvanju dinamičnog ekonomskog rasta, i podizanju kvaliteta života ljudi.

"Želimo da vidimo više investitora iz SAD i drugih zemalja NATO, svjesni da time dobijamo i novi kvalitet i standarde," rekao je on.

Đukanović je, ističe se, ukazao i na značaj dinamičnije integracije Zapadnog Balkana u EU, kao najpouzdanijeg garanta prevazilaženja zaostajanja, jačanja stabilnosti i prosperiteta, za šta je presudno važno i očuvanje entuzijazma EU i njenih članica za politiku proširenja.

"Mi zaista nepokolebljivo vjerujemo da je mjesto ZB u EU i da region može postati integralni dio evropskog sistema vrijednosti. Zadatak svih u regionu je da ubijedimo EU u značaj procesa integracije", kazao je Đukanović. On je podvukao značaj očuvanja euroatlantizma i snaženja NATO, čemu će Crna Gora, kako je saopšteno, kao odgovorna članica davati puni doprinos.

Senator Grejem i drugi članovi delegacije su, kako je saopšteno iz predsjednikovog kabineta, zahvalili Đukanoviću na prijemu uz komplimente za vođstvo i postignuća Crne Gore, njenu sposobnost da nađe svoj identitet koji će biti usklađen sa Zapadom u jednom veoma problematičnom okruženju.

"U tom smislu, iskazana je puna spremnost Kongresa da pomogne jačanju uloge Crne Gore u regionu, potvrđivanjem i snaženjem odluka koje je donosila i u njihovoj konkretnoj realizaciji. Osvrćući se na informacije o aktivnostima u oblasti reformi i modernizacije crnogorskog društva, čestitali su Crnoj Gori na svim važnim nastojanjima i ohrabrili dalji napredak", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Svi članovi delegacije su, dodaje se, potencirali odnos senatora Mekejna prema Crnoj Gori, uz opasku da za njih ova posjeta ima i sentimentalnu crtu.

Američki kongresmeni su se, kako se ističe, interesovali i za dalju promociju benefita članstva u NATO, uticaj trećih strana, kao i njen ekonomski razvoj, i iskazali spremnost za punu saradnju i podršku u tom smislu.

"U delegaciji Kongresa SAD-a bila je i supruga senatora Mekejna, koja je ispred Mekejn Instituta čiji je gost nedavno bio predsjednik Đukanović, pohvalila dosljednost Crne Gore u borbi za ljudska prava, protiv trgovine ljudima i ponudila ekspertsku i drugu saradnju u toj oblasti u cilju unapređenja rejtinga Crne Gore, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno", navodi se u saopštenju.

U razgovoru je učestvovala i ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke.

Bonus video: