Demokrate: Poznaje li Bošković podjelu vlasti ili je za njega sve proisteklo iz DPS-a

"Kako makar jednom članu Vlade ne dođe ideja da riješi stambeno pitanje nekome od 60.000 građana bez krova nad glavom? Šta ima humano u tome, ako nekome ko ima tri stana i dva poslovna prostora dodijeliš još jedan stan?", saopštile su Demokrate
2568 pregleda 4 komentar(a)
Sa kongresa Demokrata: Ilustracija, Foto: Demokratska Crna Gora
Sa kongresa Demokrata: Ilustracija, Foto: Demokratska Crna Gora

Ministar odbrane Predrag Bošković na današnjoj konferenciji za medije branio je, ali ne i odbranio odluke Vlade Crne Gore o privilegovanoj dodjeli stanova, ocijenjeno je danas iz Demokratske Crne Gore.

"Bošković je otišao čak i korak dalje, izazivajući prvorazredni skandal i udarajući na pravni poredak države. Pravdajući ovu protivustavnu odluku, Bošković saopšti da se Vlada, kao i svaki poslodavac, stara o zaposlenima. Znači li to da Vlada Crne Gore doživljava kao svoje zaposlene i sudije i tužioce? Znači li to da je izvršna vlast poslodavac svim zaposlenim u sudskoj vlasti? Priznaje li ministar odbrane princip podjele vlasti ili je za njega sve proisteklo iz DPS-a, pa je izgubio osjećaj i poglede na pravni poredak zemlje koju "brani"?", saopštile su Demokrate.

>> Bošković: Vlada neće odustati od rješavanja stambene problematike zaposlenih

"Da li za Boškovića nešto znači to što je prekršen član 6 Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera koji nalaže da se rješavanje stambenih potreba funkcionera vrši primjenom i kriterijuma postojeće stambene situacije".

Kako ocjenjuju, na taj kriterijum se Vlada nije ni osvrnula, jer da jeste "kako bi bilo moguće da se stambeni kredit dodijeli i licima koja već imaju tri stana i tri poslovna prostora?"

Po istom članu, dodaje se u saopštenju, funkcioner ima pravo na rješavanje stambene potrebe pod uslovom da on ili član njegovog domaćinstva: nema stan, odnosno porodičnu stambenu zgradu u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojini; ima stan, odnosno porodičnu stambenu zgradu u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojini neodgovarajuće površine.

"Neće biti da je neodgovarajuća površina ako jedan funkcioner ima kuću od 110 m2 i stan od 52m2 pa mu se dodjeljuje još jedan stan od 109 m2. Za Boškovića je ideja dodjele stanova bogatim i stambeno obezbjeđenim funkcionerima kako kaže "humana ideja". Kako makar jednom članu Vlade ne dođe ideja da riješi stambeno pitanje nekome od 60.000 građana bez krova nad glavom? Šta ima humano u tome, ako nekome ko ima tri stana i dva poslovna prostora dodijeliš još jedan stan?", saopštile su Demokrate.

Oni pitaju da li je Bošković svjestan da je vlast preko stanova i stambenih kredita "ne samo arčila budžetski novac mimo propisa i morala, nego je tako uvela sistem ucjene u javni sektor na velika vrata".

Demokrate ocjenjuju da Bošković nije čuo za slučaj Raonić, Košuta, Pajović, Drašković "ili je dobio nalog, kao i svi članovi Vlade da ćuti".

"Ali, ćutali ili se ovako očajnički branili, moraćete pred krivičnim sudom položiti račune za protivpravne dodjele stanova i stambenih kredita. Morate znati da je stambena korupcija vid kako politicke tako i izborne korupcije, pa ćete i u ovom, kao i u ostalim slučajevima izbornih manipulacija morati pokleknuti pred Briselskom planom koji će počistiti pravne anomalije koje ste uspostavili", zaključuje se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Bonus video: