URA Herceg Novi: Gaženjem koalicionog sporazuma poručuju da neće ni dijalog ni reformu

"Na glasanju za izbor direktora prije mjesec dana Baždar je odbio da podrži Arsića, koji bez diktata partija u koaliciji ne bi dobio nijedan glas"
954 pregleda 4 komentar(a)
URA, Foto: URA
URA, Foto: URA

To što su reagovali samo iz Čistoće, ali ne i iz koalicije niti vrha vlasti puno toga govori. Pres je upravo sada jer se krši koalicioni sporazum,ali i puno važnije: menadžment uz podršku iz Opštine nema namjeru da ispravlja propuste i neregularnosti, saopštili su iz Hercegnovske URE.

"Baždar je prihvatio ulogu stručnog saradnika shodno odluci odbora direktora koja je donesena na predlog jednog člana odbora iz redova Demokrata i podrške tadašnje direktorice. Dokaz je u zapisniku. Iznos naknade je utvrđen na predlog direktorice u visini 500 eura mjesečno. Baždar je uvijek podvlačio i poštovao činjenicu da je čitav kolektiv postizao ostvarene rezultate a to je posebno naglašavao braneći prava radnika da naplate svoje ostvarene prekovremene časove što nisu uspjeli u potpunosti ni do danas", navodi sa u saopštenju.

Finansijski efekti su, naveli su u URI. međutim ostvareni dominantno na osnovu mjera koje je Baždar koncipirao i dao odboru na usvajanje. Oni su kazali da o tome svjedoče zapisnici i druga dokumentacija.

"U preduzeću je ubjedljiva većina radnika vrijedna i savjesno obavljaju svoj posao zajedno sa svojim neposrednim rukovodiocima. Da bi rezultati bili i još znatno bolji potrebna je kvalitetnija izvršna funkcija i eliminacija pritiska partija za zapošljavanje. Odnos izvršne funkcije prema sindikatu, uslovima rada, priznavanju ostvarenih prekovremenih časova rada itd. je tužan. Radnici dobro znaju da su plate redovno kasnile po 15 i više dana ,a Baždar je stalno upozoravao da je to nedopustiva greška izvršne funkcije jer su se sredstva mogla opredijeliti početkom svakog mjeseca. Da nije bilo gdina Baždara i odbora niti bi se isplatila zimnica krajem prošle godine niti bi bilo povećanja vrijednosti boda za plate za cca 12 posto. Ne bi bilo ni plate uoči Uskrsa. Za 8.mart nije 43 žene u kolektivu ni pozdravio ni pogledao. Sve one znaju ko im je bar po cvjetić poklonio od vlastitog novca(izvinjenje na ovoj napomeni).Arsić je otvoreno saopštio u martu ove godine da nipošto neće ostati dalje od aprila navodno zbog sindikata a Baždara prozvao jer neće da prihvati njegov stav da su svi šoferi lopovi i manipulanti", kazali su u URI.

"Na glasanju za izbor direktora prije mjesec dana Baždar je odbio da podrži Arsića, koji bez diktata partija u koaliciji ne bi dobio nijedan glas (fono zapis).Ipak na molbu ostalih članova odbora da se donese jednoglasna odluka prihvata uz izdvojeno mišljenje da neće tolerisati ubuduće njegovo kršenje odluka odbora.Treba reći i da je ovome doprinjela i određena informacija iz razgovora sa Predsjednikom Opštine.O partijskom zapošljavanju jasno dokazuje fono zapis sa zadnje sjednice.Tačno je da je prije par mjeseci povećan obim posla preuzimanjem nekih poslova od stambeno-komunalnog,ali povećan broj radnika je prisutan od ljeta 2017.godine tj.dolaska Arsića i imao je kao posljedicu rast troškova bruto plata blizu 100.000 eura u 2018.godini", dodali su u URI.

Oni su podsjetili javnos da sva ova priča nije nimalo ugodna ali d je zato izazovna.

"Strepimo da bi neki radnici zbog podrške odboru i donedavnom predsjedniku odbora mogli doživjeti mobing i razne neprijatnosti. Dajemo punu podršku sindikalnim organizacijama da štite zakonska prava svih zaposlenih. Dobro je, međutim, što eto i menadžment poziva da se iznesu neregularnosti i to ćemo naravno i učiniti uskoro na pressu.Nije ipak poenta u nekakvom sukobu između između nedorasle izvršne funkcije Čistoće i Baždara .Tamo je svim radnicima jasno da je izvršni vrh daleko od dobrog,ali problem je u činjenici što je takva izvršna funkcija ogledalo odnosa i metoda rada koalicione vlasti, koja gaženjem koalicionog sporazuma poručuje da ne želi ni dijalog ni istinsku reformu lokalne samouprave koja vapi za njom.Žao nam je zbog toga ali pandorina kutija je otvorena i sada se tu javlja i pitanje lične i partijske časti i dosljednosti", saopštili su iz URA.

Bonus video: