SPECIJALNI IZASLANIK SAD-A ZA ZAPADNI BALKAN

Palmer: Očekujemo suđenje napadačima na novinare i Oliveru Lakić

Komentarišući odnose Crne Gore sa Rusijom, Palmer je kazao da su „Rusi na snazi na Zapadnom Balkanu“
1997 pregleda 3 komentar(a)
Metju Palmer, Foto: Beta-AP
Metju Palmer, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.09.2019. 11:46h

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao je da SAD dijeli mišljenje EU iz posljednjeg izvještaja kada je riječ o reformama koje je  sprovela Crna Gora i da očekuje da vidi sudske postupke protiv napadača na novinarku Vijesti Oliveru Lakić, te depolitizaciju Savjeta Javnog servisa.

„Crna Gora je napravila značajan napredak, ali moraće da uraditi mnogo više, posebno u oblastima slobode medija i vladavine prava. Željeli bi da vidimo uspješne sudske postupke protiv onih koji su izvršili napade na novinare, među kojima je i Olivera Lakić koja je dobitnica međunarodne nagrade“, kazao je Palmer u intervju RTCG.

 Lakić je 7. marta ove godine u sjedištu Stejt departmenta u Vašingtonu uručena Međunarodna nagrada Hrabra žena (International Women of Courage Award) koju dodjeljuje američki Stejt department. Ona je, kako je saopšteno, nagradu dobila za posvećenost istraživačkom novinarstvu i razotkrivanju korupcije i organizovanog kriminala, uprkos napadima na nju i prijetnjama upućenim njoj i članovima njene porodice.

On je rekao da SAD želi da vide depolitizaciju Savjeta RTCG i da je sve to važno kako bi Crna Gora ispunila međunarodne standarde i kvalifikovala se za članstvo u EU.

Za Crnu Goru je posebno važno da napravi napredak u poglavlja 23 i 24 koji se fokusiraju na vladavinu prava. Dodao je da je njegova posjeta važna poruka regionu da ukoliko rade naporno i sprovode reforme mogu da idu naprijed.

Komentarišući odnose Crne Gore sa Rusijom, kazao je da su „Rusi na snazi na Zapadnom Balkanu“

„Zapadni Balan vidimo kao člana porodice zapadnih zemalja, integrisanih u evroatlanskim institucijama, kao zemlje u kojima se saradjuje na osnovu pravila i normi. Rusi su pokazali da žele region zasnovan na neredima i na nepovjerenju. Mislim da smo to najasnije vidjeli u Crnoj Gori kada su Rusi podržali državni udar 2016. godine koji je bio nečuven potez kako bi se Crna Gora spriječila da ide ka NATO-u i Zapadu“, rekao je.

Upitan da li misli da je moguće da se tako nešto ponovo dogodi, Palmer je rekao da nema nijednu informaciju koja bi ga mogla navesti da vjeruje da se tako nešto može ponoviti.

„Ipak ne mislim da su Rusi završili sa nastojannjima da prave probleme u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu i to vidimo u cijelom regionu“, rekao je on.

Preporučujemo za Vas