POZVALI TUŽILAŠTVO DA ISPITA NEREGULARNOSTI

PzP: Glavni grad, "Čelebić" i Ulićević oštetili budžet za više miliona eura

Poslanica PzP-a Branka Bošnjak na konferenciji za novinare kazala je da je u poslu tokom izrade projektne i tenderske dokumentacije, te u toku izbora izvođača radova, učinjen niz propusta i da su kršene procedure, sve u cilju, kako je rekla, da se nekome namjesti posao
6048 pregleda 6 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Luka Zeković
Bošnjak, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.09.2019. 20:11h

Iz Pokreta za promjene optužili su danas Glavni grad, firmu "Čelebić" i Mladena Ulićevića da su budžet glavnog grada oštetili za više miliona eura i pozvali državno tužilaštvo da ispita neregularnosti u poslu oko izgradnje II faze jugozapadne obilaznice u Podgorici. 

Poslanica PzP-a Branka Bošnjak na konferenciji za novinare kazala je da je u tom poslu tokom izrade projektne i tenderske dokumentacije, te u toku izbora izvođača radova, učinjen niz propusta i da su kršene procedure, sve u cilju, kako je rekla, da se nekome namjesti posao. 

Podsjetila je da je ugovorena vrijednost radova 5,8 miliona eura, a da na izradu glavnog i izvođačkog projekta, iako novi Zakon o planiranju prostora ne poznaje izradu izvođačkog projekta, otpada 400 hiljada.

"I ko dobija tih 400.000? Privatna firma CDS režimskog projektanta profesora Mladena Ulićevića", rekla je Bošnjak, dodajući da je izrada projektne dokumentacije "bezobrazno precijenjena, jer je tržišna vrijednost upola manja".

Ukupna ugovorena vrijednost projekta je 15,6 miliona eura. 

Jugozapadna obilaznica je ukupne dužine 3.621 metara, a povezivaće petrovačku sa cetinjskom magistralom. 

Druga faza obuhvata i izgradnju mosta preko Morače, dužine oko 150 metara.

Idejno rješenje za most uradila je firma "Čelebić", a autor Mladen Ulićević kao projekat novog mosta na Morači ponudio je, uz manje izmjene originalnog, kako tvrde iz PzP, svoj raniji projekat - most Milenijum.

"Ulićević i 'Čelebić' su idejni projekat navodno donirali, ali zakon ne poznaje doniranje, već se tačno zna procedura kako se dolazi do usvajanja idejnog rješenja za ovako složene građevinske objekte... i šta bi nam ponudio Ulićević do malo izmijenjenu kopiju njegovog preskupog Milenijuma", kazala je Bošnjak. 

Izgradnja kopije Milenijuma, kako je kazala, zahtijevaće izradu četiri privremena stuba, koji će potom biti uklonjeni. 

"Izrada tih oslonaca sa rušenjem košta 400.000 eura. Izgleda se namjerno, protivno struci, išlo na neadekvatna, ali najskuplja rješenja, kako se nabacio nekome posao i ugradnja pojedinaca bila što veća", rekla je ona.

Nakon konsultacija sa stručnjacima iz regiona, PzP-u je rečeno i da novi most na Morači nije primjeren uslovima terena gdje se gradi i da "suštinski nije postojao nijedan uslov niti razlog koji bi zahtijevao takvo preskupo rješenje". 

Iz PzP tvrde da su za cijenu po kojoj je Ulićević ponudio svoje rješenje, na Morači mogla biti napravljena dva mosta i tvrde da su njegovi navodi da je limitiran kotom velike vode rijeke Morače i niveletom saobraćajnice, kojima pravda svoj projekat, neutemeljeni.

Iz PzP su optužili projektanta da, iako "itekako dobro poznaje propise" i na čelu je revizorne komisije za auto-put Bar-Boljare, da idejno rješenje nije uradio u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, ni u skladu sa Pravilnikom o načinu izrade i sadržini tehničke dokumentacije za složene inženjerske objekte.

"Ova dva akta propisuju da je cilj idejnog rješenja izbor optimalnog rjšenja mosta kroz izradu varijantnih rješenja, a traži se i izrada studije opravdanosti za svako od njih. Ulićević i 'Čelebić' nisu ponudili nikakva varijantna rješenja niti studije opravdanosti", kazala je Bošnjak.

Dodala je i da zakon eksplicitno propisuje obavezu revizije idejnog rješenja, a da Glavni grad to nije učinio prije usvajanja.

"Tek nakon insistiranja revidenta glavnog projekta, Instituta za građevinarstvo, Glavni grad je, pošto je sve završeno i pošto je idejno rješenje već usvojeno, našao firmu koja je pristala da potpiše pozitivan izvještaj o navodnoj reviziji. Time su pokušali da obmanu i formalno prikriju napravljene propuste", rekla je Bošnjak, dodajući da je tako usvojeno "jedino, a najskuplje... navodno donirano, a plaćeno rješenje".