"CRNA GORA SE FORMIRA KAO ANTISRPSKA DRŽAVA"

Vučurović: Srbi ne mogu da se zaposle, srpski jezik nije službeni, progoni se SPC...

"Priča o građanskoj državi u ovakvoj situaciji je čista prevara, jer ne može država biti građanska ako je bilo koji narod u njoj neravnopravan i ugrožen"
3722 pregleda 44 komentar(a)
Vučurović, Foto: Savo Prelević
Vučurović, Foto: Savo Prelević

Izmjene i dopune ustava su jedno od najvažnijih pitanja za budućnost Crne Gore, bez čijeg rešavanja nema ni izbornih zakona ni pravičnih izbora, saopštii je danas Jovan Vučurović, poslanik Demokratskog fronta (DF).

"Ne smije se ovom problemu pristupati pričom o poraženima i pobjednicima, jer su to u Crnoj Gori relativne kategorije, i mnogo toga se na ovim prostorima mijenjalo u vrlo kratkom vremenskom periodu, što bi posebno trebalo da zna Miodrag Vuković kao iskusan političar", istakao je Vučurović reagujući na jučerašnju izjavu Miodraga Vukovića, predsjednika skupštinskog Ustavnog odbora.

Vučurović je dodao da danas i oni koji su glasali ustav smatraju da je on diskriminatorski, da direktno ugrožava položaj Srba i otvara vrata za njihovu potpunu asimilaciju.

"Protiv čega ćemo se snažno boriti. Niko se danas ne može pretvarati da je stanje u Crnoj Gori redovno, jer onaj ko ne želi da vidi da je srpski narod ugrožen otvoreno podržava sukobe i podjele. Shodno tome, izmjene i dopune ustava tražimo zato što su Srbi diskriminisani, zato što nemaju prava kao ostale nacionalne zajednice u Crnoj Gori, zato što se ova Crna Gora formira kao antisrpska država, zato što Srbi ne mogu da se zaposle, što pokazuje i njihova procentualna zastupljenost u državnoj upravi, zato što srpski jezik, kojim govori najveći procenat građana Crne Gore, nije službeni, zato što se progoni Srpska pravoslavna crkva (SPC), zato što je trobojka, koja je bila ponos Crne Gore, izbačena uz upotrebe i sada već na putu da bude zabranjena, zato što se vrši tortura nad liderima srpskog naroda...", istakao je Vučurović.

On je kazao da za sve što DF priča postoje neoborivi dokazi i dodaje da ima još mnogo primjera ne izolovane, nego sistematske državne torture nad srpski narodom.

"Priča o građanskoj državi u ovakvoj situaciji je čista prevara, jer ne može država biti građanska ako je bilo koji narod u njoj neravnopravan i ugrožen. Što je najopasnije, ovdje se od vlasti i dijela opozicije pod firmom građanskog forsira antisrpsko, Srbi se posmatraju kao remetilački faktor, kao neko koga je poželjno ugrožavati i diskriminisati. DF će se boriti da se ta situacija promijeni, jer su Srbi kroz istoriju stvarali Crnu Goru. U Crnoj Gori svi narodi moraju imati jednaka prava, i ne vidimo zašto je nekome problem da se dođe do toga", rekao je Vučurović.

On je kazao i da u DF primjećuju da se danas na političkoj sceni pokušava proturiti i takozvani "ustavni patriotizam", što je, po riječima Vučurovića, opasna prevara čiji je krajnji cilj takođe diskriminacija srpskog naroda.

"DF će preko Ustavnog odbora pokrenuti izmjene i dopune ustava i očekujemo da ih podrže svi oni koji smatraju da Crna Gora treba da ide u pravcu prevazilaženja podjela", zaključio je Vučurović.