Demokrate: Prosvjetni radnici nalaze se na ivici socio-ekonomskog ambisa

“Kada unizite tako značajnu profesiju kao što je prosvjeta jasno je da je nešto trulo u državi, da uspostavljeni sistem ne funkcioniše, da su institucije zakazale”, navele su Demokrate
1289 pregleda 1 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

U Crnoj Gori sistem školovanja i obrazovanja dugo ne zauzima mjesto koje mu pripada i prosvjetni radnici nalaze se na ivici socio-ekonomskog ambisa, ocijenili su iz Demokratske Crne Gore.

Iz te partije kazali su da je vlast pala na ispitu socijalne pravde i društvene odgovornosti.

“Kada unizite tako značajnu profesiju kao što je prosvjeta jasno je da je nešto trulo u državi, da uspostavljeni sistem ne funkcioniše, da su institucije zakazale”, navele su Demokrate.

Prema njihovim riječima, degradacija prosvjetne profesije nedvosmisleno ukazuje da se država nalazi nad provalijom i da joj prijeti kolaps, jer joj se urušava jedan od nosećih stubova.

“U Crnoj Gori sistem školovanja i obrazovanja već dugo ne zauzima mjesto koje mu pripada. Naprotiv, prosvjetni radnici nalaze se na ivici socio-ekonomskog ambisa”, ocijenili su iz Demokratske Crne Gore.

Kako su naveli, kvalitetan i efikasan vaspitno - obrazovani sistem, koji počiva na pozitivnoj selekciji i lišen je svih partijskih obilježja, predstavlja temelj za izgradnju i stvaranje opšteprihvaćenih društvenih vrijednosti i unaprjeđenje životnog standarda građana.

Iz Demokratske Crne Gore dodali su da je adekvatan vaspitno-obrazovni sistem uslov bez kojeg se ne može zamisliti uspješan društveni, privredni i ekonomski razvoj jedne države.

Kako su naveli, prema podacima Ministarstva javne uprave, najviše zaposlenih koji su se prijavili za sporazumni prestanak radnog odnosa, dolaze iz sektora zdravstva i prosvjete.

“Umjesto da zaposleni u prosvjeti budu nagrađeni, poštovani i vrednovani, imamo situaciju da se u posljednjih 30 godina nalaze na margini interesovanja Vlade i resornog ministarstva, odnosno na ivici egzistencije”, kazali su iz Demokratske Crne Gore.

Iz te partije naveli su da se upravo zbog teške materijalne situacije prosvjetni i zdravstveni radnici prijavljuju za sporazumni raskid radnog odnosa uz otpremninu i uglavnom napuštaju Crnu Goru u potrazi za boljim i dostojanstvenijim životom.

“Na taj način, nažalost, država i društvo ostaju bez kvalitetnih učitelja, vaspitača, prosvjetnih radnika i bez ljekara i ostalog medicinskog osoblja”, dodali su iz Demokratske Crne Gore.

U toj partiji smatraju da su suštinske promjene u sistemu obrazovanja i zdravstvu prijeko potrebne.

“Posljednji je čas da Vlada i resorna ministarstva preduzmu konkretne mjere, umjesto praznih i deklarativnih obećanja, kako bi prosvjetni, zdravstveni i svi ostali radnici mogli da rade i žive pristojno”, navele su Demokrate.

Bonus video: