PRISUSTVOVAO SASTANKU PREDSJEDNIKA PARLAMENATA ZEMALJA EVROAZIJE

Brajović: Crna Gora svoju budućnost vezala za EU

"Iskustvo zemlje koja je vijekovima bila područje istorijskih previranja, govori da uprkos izazovima sa kojima se suočavaju regioni i države, povjerenje u snagu dijaloga vodi partnerstvu, potrebnom za progres društva u cjelini“, kazao je Brajović
393 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka predsjednika parlamenata zemalja Evroazije, Foto: Skupstina.me
Sa sastanka predsjednika parlamenata zemalja Evroazije, Foto: Skupstina.me

Crna Gora je svoju budućnost vezala za Evropsku uniju (EU) i ulaže značajne napore u dijalog i partnerstvo sa svim zemljama evroazijskog područja, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović na Sastanku predsjednika parlamenata zemalja Evroazije u Nursultanu, glavnom gradu Kazahstana.Kako je saopšteno iz Skupštine, Brajović je prvi čelnik crnogorskog parlamenta koji učestvuje na tom skupu.

On je, obraćajući se učesnicima sastanka, kazao da tema – dijalog – povjerenje - partnerstvo upravo opisuje vrijednosti koje Crna Gora promoviše kako u svojoj unutrašnjoj politici, tako i u odnosima sa susjedima i na međunarodnom planu.

"To su, između ostalog, vrijednosti koje Crnu Goru čine državom viševjekovnog skladnog suživota nacija, vjera i kultura. Ponosimo se da smo u regionu kojem pripadamo prepoznati kao država koja njeguje dobre odnose sa svim susjedima“, rekao je Brajović.

On je istakao da je Crna Gora svoju budućnost vezala za EU, i da ulaže značajne napore u dijalog i partnerstvo sa svim zemljama evroazijskog područja.

Brajović je podsjetio da je Crna Gora jedna od prvih potpisnica inicijative Pojas i put, koja stvaranjem trgovinske i infrastrukturne mreže, povezuje zemlje Azije, Evrope i Afrike.

Prema njegovim riječima, politika sa jasnim ciljevima, usmjerena na stabilnost i saradnju, ojačana NATO članstvom i sprovođenjem strukturnih reformi, učinila Crnu Goru pouzdanim i primamljivim podnebljem za investicije, prevashodno u oblasti infrastrukture, energetike i turizma.

"Upravo u turizmu, Crna Gora je država sa trenutno najznačajnim investicionim projektima na Mediteranu, a neki od investitora dolaze iz ovdje prisutnih zemalja“, naglasio je Brajović.

Govoreći o neophodnim preduslovima za ciljani ekonomski rast, on je istakao da Crna Gora u saradnji sa kineskim partnerima gradi najznačajniji infrastrukturni projekat auto-put, koji će povezati jadransku obalu sa Centralnom i Zapadnom Evropom.

Kako je naveo, realizacija tog projekta dobar je primjer saradnje malih i velikih ekonomija, sa jasno definisanim ulogama i zadacima.

"Iskustvo zemlje koja je vijekovima bila područje istorijskih previranja, govori da uprkos izazovima sa kojima se suočavaju regioni i države, povjerenje u snagu dijaloga vodi partnerstvu, potrebnom za progres društva u cjelini“, kazao je Brajović.

On je dodao da „živimo u eri globalne povezanosti, gdje i pored nekada neshvatljvih sukoba i nerazumijevanja, akteri javnog života u našim zemljama treba da imaju svijest o važnosti zrelog i odgovornog pristupa, kao i posljedicama svog djelovanja“.

"Odluke koje donosimo ne tiču se samo dnevne politike, već umnogome kreiraju budućnost sljedećih generacija. Moramo se truditi da nas, bez obzira na različitosti, ujedinjuju dobre namjere i želja za siguran i prosperitetan život naših građana“, poručio je Brajović.

Komentarišući to što je „Nezavisnost“ ime sale u kojoj se održava susret čelnika više od 60 parlamenata zemalja Evrope i Azije, on je rekao da ta riječ u Crnoj Gori ima posebnu težinu i značaj.

"Jer smo prije 13 godina, nakon dugog perioda povratili nezavisnost i krenuli da stvaramo modernu državu, utemeljenu na vjekovnom istorijskom trajanju i vrijednostima razvijenih zapadnih demokratija. Zato je Crna Gora danas jedna od najuspješnijih priča Jugoistočne Evrope“, zaključio je Brajović.

On je danas razgovarao i sa predsjednicom Senata Parlamenta Republike Kazahstan Darigom Nazerbaevom o mogućnostima intenzivnije parlamentarne saradnje kroz formiranje grupa prijateljstva i saradnju odbora.

"Odnosi Crne Gore i Kazahstana su prijateljski, bez otvorenih pitanja, ali njihov potencijal nije dovoljno iskorišćen, te je potrebno intenzivirati dijalog na najvišem političkom nivou, kako bi ojačali i ekonomsku saradnju", kazao je Brajović.

Nazerbaeva je, kako je saopšteno, istakla značaj stranih direktnih investicija koje dorinose razvoju, naglasivši da Kazahtan namjerava da unaprijedi saradnju sa crnogorskom poslovnom zajednicom za dobrobit građana obje zemlje.

U odvojenom sastanku, Brajović je razgovarao i sa predsjednikom Predstavničkog doma Jordana Faisal El-Fayez-om o modelima i mogućnostima parlamentarne saradnje.