CDT: Građani prijavljuju zloupotrebu potpisa, DIK ne provjerava autentičnost

„Apelujemo na DIK da nam hitno omogući uvid u potpise podrške kako bismo provjerili navode, a onda zaključke procesuirali prema nadležnim organima“
83 pregleda 2 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Savo Prelević
Dragan Koprivica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.03.2018. 12:53h

Centru za demokratsku tranziciju (CDT) javilo se više građana koji sumnjaju da su njihovi lični podaci zloupotrijebljeni i potpisi falsikovani za podršku jednom od predsjedničkih kandidata, saopštio je direktor te nevladine organizacije (NVO), Dragan Koprivica.

On je kazao da su CDT-u dostavljeni lični podaci sa matičnim brojevima tih građana, nakon čega su se, kao organizacija ovlašćena za posmatranje izbornog procesa, obratili Državnoj izbornoj komisiji (DIK) tražeći uvid u potpise podrške kako bi provjerili te navode.

„DIK je CDT informisao da će se naš zahtjev razmatrati na sjednici Komisije“, rekao je Koprivica, navodeći da je sjednica DIK-a zakazana za sjutra.

Prema riječima Koprivice, CDT je, takođe, dobio mnoštvo navoda da su zloupotrijebljeni potpisi građana koji u periodu prikupljanja nijesu boravili u Crnoj Gori.

„Apelujemo na DIK da nam hitno omogući uvid u potpise podrške kako bismo provjerili navode, a onda zaključke procesuirali prema nadležnim organima“, kazao je Koprivica.

Iz CDT-a su pozvali DIK da ispuni preporuke NVO iz 2016. Godine, i da preko zaštićene veb aplikacije omogući građanima da provjere da li je neko zloupotrijebio njihove podatke i potpise.

Oni su podsjetili da, nakon predaje potpisa podrške, DIK ne provjerava autentičnost potpisa, već samo da li je osoba koja je dala potpis u biračkom spisku i da li se poklapa matični broj.

„Smatramo da bi ova vrsta kontrole bila od ključne važnosti, jer je i ranije bilo sumnje u autentičnost potpisa“, dodao je Koprivica.

Bonus video: