Đukanović: Nema potrebe za prelaznom vladom

„Kada budemo znali još jedan takav primjer u svijetu, da se neko odriče četvrtine mandata koji su mu građani povjerili, zbog nekog vrlog sumnjivog eksprementa – jer imamo negativno iskustvo od prije četiri godine - onda ćemo vjerovatno biti spremni da dodatno razgovaramo na tu temu“, kazao je Đukanović
5796 pregleda 27 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

U Crnoj Gori nema nikakve potrebe za prelaznom vladom, ali je vlast apsolutno spremna da razgovara o svim formama dijaloga koje će voditi dodatnom unapređenju izbornog sistema, poručio je predsjednik države Milo Đukanović.

On je, u intervjuu Glasu Amerike, kazao da nema potrebe da se u Crnoj Gori kontinuirano eksperimentiše sa nekim novim modelima.

„Kada budemo znali još jedan takav primjer u svijetu, da se neko odriče četvrtine mandata koji su mu građani povjerili, zbog nekog vrlog sumnjivog eksprementa – jer imamo negativno iskustvo od prije četiri godine - onda ćemo vjerovatno biti spremni da dodatno razgovaramo na tu temu“, kazao je Đukanović.

On je poručio da su u ovom trenutku apsolutno spremni da razgovaraju o svim formama dijaloga koje će voditi dodatnom unapređenju izbornog sistema u Crnoj Gori. „Mislim da smo kao vlast učinili sve“.

„Opozicija očigledno nema jasnu viziju kako da se odnosi prema našoj ponudi, i generalno mislim da je tu problem i strah opozicije od novog izbornog poraza i da oni sada arbitriraju oko toga da li je pametnije da izgube izbore ili je pametnije da unaprijed proglase izborni ambijent neregularnim i na taj način pokušaju da pokušati da pribave alibi za svoju nemoć i politićki neuspjeh“, kazao je Đukanović.

On je poručio da svi treba da pokušaju da budu odgovorni prema onome što su nacionalni interesi Crne Gore.

Nacionalni interes Crne Gore je, kako je rekao, da se dozvoli da se odvija jedan regularan demokratski proces, čiji su sastavan dio izbori, u ovom slučaju parlamentarni za godinu.

„Posebno upućujem apel opoziciji, ne dozvolite da vaše međusobno nadmetanje za poziciju broj dva na crnogorskoj političkoj sceni, jer pozicija broj jedan pripada aktuelnoj vlasti, odvede u opstrukciju nacionalnih interesa i ciljeva", rekao je Đukanović.

Kako je kazao, vlast to svakako neće ni na koji činiti i trudiće se da do kraja ovog procesa bude nacionalno odgovorna i predusretljivi prema političkim partnerima.

„Da učinimo sve da se dijalog i dogodi, da dobijemo kvalitetan izborni sistem i da Crna Gora nastavi da se demokratski intenzivno razvija", rekao je Đukanović.

On je kazao da ohrabruju neke od poruka koje su dobili sa važnih međunarodnih adresa, koje upućuju na zaključak da se obnavlja pažnja na politiku proširenja.

„Da se najavljuje jedan novi tempo u realizaciji te vizije i vjerujem da sa optimizmom možemo očekivati buduće vrijeme u kojem ćemo pokušati da ostvarimo svoj strateški cilj – učlanjenje u Evropsku uniju“, kazao je Đukanović.

Crna Gora će, najavio je on, nezavisno od evropske politike, nastaviti veoma posvećeno i odgovorno da realizuje strateški cilj - evropeizaciju društva.

„Nastavljamo sa reformama, sa uspostavljanjem standarda koji će crnogorsko društvo zaista približiti onome što su standardi evropskog društva sa ciljem da u dogledno vrijeme dostignemo i evropski kvalitet života“, rekao je on.

On je kazao da ga je obradovalo to što je državni sekretar imenovao Metjua Palmera za specijalnog izaslanika.

„Očekujem da bi i Evropska unija trebalo da postupi na sličan način i da bi ona u bliskoj budućnosti trebala imati nekog ko će se pozabaviti realnim problemskim prioritetima Zapadnog Balkana“, kazao je Đukanović.

On je ocijenio da je razgovor sa pomoćnikom držvnog sekretara za Evropu Rikerom, kojem je prisustvovao i Palmer, bio obostrano koristan, razmijenjivane su ideje u pronalaženju najboljih rješenja za priopritetne probleme na Zapadnom Balkanu.

„Ono što je dobro i ohrabrujuće je da se pojačava pažnja SAD ka našem regionu, tako da smo tokom tog razgovora dobili najavu nekih skorijih susreta na visokom političkom nivou dvije zemlje što doprinosi ne samo razvoju bilateralnih odnosa, već i postizanju ciljeva važnih za region – a to su pouzdanija stabilnost i demokratski prosperitet", kazao je Đukanović.

Bonus video: