Vučurović: Predsjedništvo NSD predložilo glavnom odboru da usvoji tekst ustavnih dopuna i promjena

"Zato je neophodno, između ostalog, da i srpski jezik, kao jezik kojim govori najveći procenat građana Crne Gore, bude službeni, da Crna Gora ima i trobojku kao narodnu zastavu, a što ima utemeljenje u Ustavnom kontinuitetu, istoriji i tradiciji Crne Gore", rekao je Vučurović
1733 pregleda 6 komentar(a)
Jovan Vučurović, Foto: Savo Prelević
Jovan Vučurović, Foto: Savo Prelević

Član Predsjedništva Nove srpske demokratije (NOVA) i funkcioner Demokratskog fronta Jovan Vučurović rekao je da Predsjedništvo NOVA-e razmatralo danas tekst ustavnih dopuna i promjena i predložilo Glavnom odboru NSD da ga usvoji.

"Ocijenjeno je da zbog zloupotreba Ustava od strane vlasti postojeći konflikti po identitetskim pitanjima nijesu otklonjeni, već oni i dalje postoje u domenu ostvarivanja identitetskih prava. Posebno su u kontinuitetu kršena prava srpskog naroda, pa se ovim izmjenama i dopunama Ustava želi otpočeti proces zaustavljanja diskriminacije, kako bi se otvorio put da Srbi najzad budu ravnopravni u Crnoj Gori. Zato je neophodno, između ostalog, da i srpski jezik, kao jezik kojim govori najveći procenat građana Crne Gore, bude službeni, da Crna Gora ima i trobojku kao narodnu zastavu, a što ima utemeljenje u Ustavnom kontinuitetu, istoriji i tradiciji Crne Gore", rekao je Vučurović.

On je kazao da je jasno da promjene Ustava u odnosu na ta pitanja, na način da se ne povređuju ničija prava, vode pomirenju u Crnoj Gori, i u opštem su interesu građana.

"Takođe, dopunama Ustava predviđa se i uvođenje mehanizama direktne demokratije, pomoću kojih bi građani mogli, u skladu sa propisanim procedurama, da na slobodnom referendumu provjeravaju odluke Vlade i zakone koje usvaja Skupština Crne Gore. Isto tako, određenim izmjenama i dopunama Ustava omogućiće se da pravosuđe funkcioniše nezavisno i efikasno, a ne da zavisi od volje bilo kojeg političkog subjekta. Predsjedništvo NSD je predložilo da Glavni odbor usvoji i pripremljene izmjene i dopune izbornih zakona kojima bi se obezbijedilo da naredni izbori budu pravični i da rezultati preslikaju volju građana koja će biti iskazana na njima", zaključio je Vučurović.

Bonus video: