Stanković ozbiljno poljuljan

Sjednica Tužilačkog savjeta na kojoj bi se birao v. d. Državnog tužilaštva odložena odlukom pravnika, koje bira Skupština i predstavnici Vlade. Tužioci uz VDT-a, upozoravaju na pokušaj kompromitacije VDT-a i Katnića
41649 pregleda 45 komentar(a)
Ivica Stanković i Milivoje Katnić, Foto: Zoran Đurić
Ivica Stanković i Milivoje Katnić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.09.2019. 08:24h

Tužilački savjet (TS) privremeno je odložio odluku o imenovanju vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca jer sadašnjem Ivici Stankoviću mandat ističe 7. oktobra, ali to upućuje na sumnju da bi sadašnji rukovodilac Državnog tužilaštva mogao ostati bez podrške i na budućoj sjednici.

Tužilački savjet juče je objavio da je “vanredna sjednica odložena zbog mišljenja dijela članova Savjeta da je preuranjeno donošenje odluke o izboru - određivanju vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, jer nije isteklo vrijeme na koje je izabran”.

Za takav stav glasali su članovi TS iz redova uglednih pravnika Ranka Čarapić, Milan Filipović, Aneta Spaić, Velimir Rakočević i predstavnica Ministarstva pravde Nataša Radonjić. Sjednici TS Stanković nije prisustvovao kako bi izbjegao sukob interesa, saznaju “Vijesti.

Da se juče donese odluka da Stanković bude v. d. do izbora nasljednika, smatrali su članovi Tužilačkog savjeta iz redova tužilaca, kojih je četvoro.

Prema nezvaničnim informacijama, Vrhovno državno tužilaštvo obavijestilo je TS da je stav njegove proširene sjednice da Stanković ostane na čelu Državnog tužilaštva. TS je, međutim, većinom glasova odlučio da o tome ne treba ni glasati juče, te da VDT nema zakonskog osnova da predlaže budućeg v. d. jer je to nadležnost TS. Ministarstvo pravde juče nije odgovorilo “Vijestima” da li je njihova predstavnica u Savjetu tražila da se odloži odlučivanje.

Na Tužilačkom Savjetu čula su se i mišljenja da to tijelo mora imati više informacija o aktuelnoj aferi koja potresa tužilaštvo, odnosno hapšenju sekretara Nenada Vujoševića, saznaju “Vijesti”.

Poslanik Demokratskog fronta i član Odbora za politički sistem, upravu i pravosuđe Slaven Radunović, kazao je da bi u bilo kojoj drugoj državi bilo neumjesno uopšte raspravljati o takvoj inicijativi: “U situaciji gdje je sekretar VDT-a jasno priznao da je nosio novac državnom tužiocu”.

“To bi trebalo da bude najviši mogući stepen javne optužbe s obzirom na bliskost njegovog saradnika”, navodi poslanik.

On je kazao da su poslanici DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić osuđeni na po pet godina zatvora na bazi izjava osobe koja “čak nije bila svjedok bilo kakve njihove komunikacije sa bilo kim”. “Radi se o istoj državi. Prema tome, u ovom slučaju ne bi smjelo da se dođe ni do mogućnosti da jedan čovjek sa takvim teretom koji nosi kao tužilac Stanković uopšte kandiduje. Bilo kakav rad Tužilačkog savjeta koji ne bi bio odbijanje njegove kandidature, bio bi smiješan i nezakonit”, kazao je Radunović.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević odluku Tužilačkog savjeta lično tumači razumnom.

“Ne može se zanemariti princip objektivne odgovornosti u slučajevima koji su izazvali pažnju crnogorske javnosti. Tužilaštvo bi trebalo da bude temeljna institucija koja promoviše vladavinu prava. Afera u kojoj je učestvovao sekretar državnog dužilaštva, nažalost, šalje užasnu sliku o instituciji. Naravno, pojedinac ne smije biti slika cijele institucije i znam da je tamo veliki broj časnih profesionalaca. Ali upravo zato odgovornost moraju da ponesu oni koji su objektivno odgovorni”, smatra Konjević.

Uz Stankovića je juče stalo Udruženje državnih tužilaca, poručivši u saopštenju da “kriminalne grupe neće uspjeti u namjeri da uzdrmaju rad Državnog tužilaštva i integritet nosilaca najviših tužilačkih funkcija”.

Oni su saopštili da to strukovno udruženje ima “moralnu obavezu i profesionalnu potrebu” da, kao časne profesionalce, jedinstveno i odlučno podrži Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Navode zabrinutost zbog “tendencioznih i neutemeljenih serija napada na Državno tužilaštvo i njegove najviše predstavnike”.

“Udruženje očekuje da će SDT zakonito i na temelju čvrstih dokaza, “blagovremeno razriješiti aktuelnu krivično-pravnu stvar.”

“Naročito zabrinjava činjenica da pokušaji diskreditacije državnotužilačke organizacije ne dolaze slučajno u vrijeme isteka mandata vrhovnog državnog tužioca i prelaska ove značajne funkcije u v.d. stanje”, piše u saopštenju predsjednika Udruženja Veselina Vučkovića.

“VIjesti” su kontaktirale i poslanika DPS-a Nikolu Rakočevića,ali on nije odgovorio na pitanja.

Na konkurs za vrhovnog državnog tužioca niko se nije javio. Kandidata predlaže Tužilački savjet, a bira ga Skupština dvotrećinskom podrškom.

“Ono meni 10 za robu i 10 njemu da ti vratim”

Biznismen sa Interpolove potjernice Duško Knežević, objavio je novi audio snimak razgovora sa uhapšenim sekretarom Državnog tužilaštva Nenadom Vujoševićem, koji na snimku tvrdi da mu je vrhovni državni tužilac navodno rekao da predsjedniku Atlas grupe vrati novac “kako ne bi zaoštravao situaciju”.

Na snimku koji je Knežević objavio, čuje se kako Vujošević govori da on ne može dokazati da je Stanković uzimao novac. Na riječi Kneževića - da je Vujošević Stankovićev kurir, sekretar u Tužilaštvu navodi da “je on juče rekao da ti rečem da mi vrati ono zadnje što si da’” aludirajući na vrhovnog državnog tužioca. “Ono meni 10 za robu i 10 njemu da ti vratim”, kaže Vujošević na snimku.

“Pa dobro, dobro, uzeo je stotine hiljada, ajde sad. Tako da meni je to sad... Ne treba da vraća”, odgovorio mu je na to Knežević.

Vujošević onda govori: “On je meni reka’ - predloži mu da ne zaoštrava, sve što kaže da mu se vrati”.

Vujošević na audio zapisu izgovara, aludirajući na Katnića, “pošten je ovaj”. Njemu je Knežević poručio da treba da bude insajder kao Dejan Lakić, koji je nedavno uhapšen u aferi “Klap”. Vujošević se trenutno nalazi u pritvoru. Uhapšen je nekoliko dana nakon što je Knežević objavio audio-razgovor sa Vujoševićem, u kojem ovaj tvrdi da je uzimao novac biznismena sa potjernice i njime kupovao službene usluge vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića. Knežević je rekao da je u tu svrhu dao oko 800.000 eura. On je na saslušanju u tužilaštvu kazao da nije razgovarao sa bilo kojim tužiocem o istragama koje se vode protiv Duška Kneževića, jer su to časni ljudi, a da je Kneževića “zamajavao da to čini”.

Konjević: Najbolje da v. d. stanje donese i personalnu promjenu

“Čini mi se da bi za insituciju bilo najbolje da v. d. stanje donese i personalnu promjenu, a da ono traje što kraće. Ne može se zanemariti u odlučivanju činjenica da je povjerenje javnosti u tužilaštvo, nakon svega, na niskom nivou. Ako se tome doda činjenica da su predstavnici tužilaštva promijenili praksu i odbili da učestvuju u radu skupštinskih radnih rijela na teme koje su od velike važnosti za izgradnju povjerenja u objektivnost institucija, onda sam uvjeren da su promjene potrebne i neminovne. Time je suspendovana kontrolna i nadzorna uloga parlamenta. Neprimjereno je da se kao nadležni organ ne odazovete pozivu institucije koja vas bira, da tu praksu promijenite samo zato što će vas poslanici pitati šta je sa rezultatima u konkretnom slučaju. Takva manifestacija moći pokazuje da su se objektivni principi i mjera izgubili”, smatar Raško Konjević.

On dodaje da “ostali aspekti afere moraju u najkraćem roku biti razriješeni u efikasnoj istrazi sa kojom će javnost do detalja biti upoznata”. Jedino tako može se pokušati povratiti povjerenje običnih graćana i javnosti. Ne služe institucije eliti, nego narodu da mu obezbijede pravdu i jednako postupanje pred zakonom. Samo se treba zapitati da li bi i u jednoj zemlji EU bilo moguće ne imati objektivnu odgovornost u ovakvim situacijama”, navodi on.

Bonus video: